Επιστράτευσαν Γλέζο κόντρα στην εσωστρέφεια

Επιστράτευσαν Γλέζο κόντρα στην εσωστρέφεια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεταφέρει το πεδίο της εκλογικής αντιπαράθεσης μακριά από τις επιλογές των μειονοτικών υποψηφίων, οι οποίες τον βύθισαν σε εσωστρέφεια, και να οξύνει την πόλωση, ώστε να συσπειρώσει την αντιμνημονιακή ψήφο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λογική αυτή, με την επιλογή Γλέζου για το ευρωψηφοδέλτιο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να καταστήσει σημαία της για τις εκλογές το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι έχει ευρύτατη απήχηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε επιλέξει ως κεντρικό προεκλογικό δίλημμα τη φράση «Ή με την Αριστερά ή με τη Μέρκελ», σε μια προσπάθεια να πείσει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σύγκρουση με την Ευρώπη και τη Γερμανία, αν γίνει κυβέρνηση. Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη ρήξη και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί έτσι να τους πείσει.

Πέραν τούτου, επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης, το οποίο θεωρεί ότι τη συμφέρει, αφού όπως λένε στην Κουμουνδούρου, η πολιτική ηρεμία σπρώχνει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της στην αποχή. Γι’ αυτό και η ρητορική του κ. Τσίπρα γίνεται συνεχώς οξύτερη. Μάλιστα, στην Ιεράπετρα χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση της ανωμαλίας» και χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «κολαούζος» του Σόιμπλε και της Μέρκελ για να την απαξιώσει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, δεν μπορούν να αντιπαρέλθουν τόσο εύκολα τις πληγές που άνοιξαν στο κόμμα τα τελευταία γεγονότα, αλλά και συνολικά μέχρι στιγμής η καμπάνια για τις ευρωεκλογές.

Σε μια αναμέτρηση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακηρύξει μητέρα όλων των μαχών και αποσκοπούσε σε ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέπει να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, τα λάθη έγιναν σωρηδόν, με αποκορύφωμα την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του Αχμέτ Κουρτ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στο ενδεχόμενο όλα αυτά να αποτυπωθούν με αρνητικό τρόπο στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή Γλέζου ήταν λύση ανάγκης για να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εσωστρέφεια. Παρά το γεγονός ότι και η Κουμουνδούρου και ο κ. Γλέζος διατείνονται πως όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί πριν από δύο εβδομάδες, έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η συνεννόηση ανάμεσά τους έγινε από τηλεφώνου στη διάρκεια της περιοδείας του κ. Τσίπρα στην Κρήτη και μόλις μία ημέρα πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Οι εσφαλμένες επιλογές στη Θράκη προκάλεσαν γκρίνια. Οπως παραδέχονταν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη του κόμματος, τα προβλήματα με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων δεν ήταν ό,τι πιο πρόσφορο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δ. Παπαδημούλης, μάλιστα, μίλησε δημοσίως για «αυτογκόλ». Πολλά στελέχη έλεγαν τις τελευταίες μέρες ότι θα πρέπει να καταλογιστούν και να αναληφθούν οι ευθύνες για τα λάθη, δείχνοντας κυρίως προς το περιβάλλον του κ. Τσίπρα για την υπόθεση Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Αυτό η Κουμουνδούρου ήθελε σε κάθε περίπτωση να το αποφύγει μέσα στην προεκλογική περίοδο και για να καταλαγιάσουν τα πνεύματα, ο γραμματέας της Κ.Ε. κ. Δ. Βίτσας ανέλαβε δημοσίως όλη την ευθύνη για τις μειονοτικές επιλογές.

Θεωρείται πάντως δεδομένο –και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει και οι σχετικές εισηγήσεις– ότι μετά τις ευρωεκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα υπάρξει «αναδόμηση» του επιτελείου του προέδρου και πιθανότατα αλλαγές και σε άλλα σημαντικά κομματικά αξιώματα.

Εξάλλου και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μην είναι εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκκρεμεί ακόμα η διευθέτηση του θέματος που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Δ. Χριστόπουλου για τη μειονότητα, την οποία χαρακτήρισε ένα «ενιαίο τουρκικό πράγμα». Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και εκ μέρους των πασοκογενών, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος ζήτησε την απόσυρσή του από το ευρωψηφοδέλτιο, το θέμα ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή