«Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε μόνη της ούτε μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα του Λουκά Τσούκαλη, προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγγραφέα του βιβλίου «Η Δυστυχής Ενωση» (εκδ. Πατάκη), που παρουσιάστηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου. Ο κ. Τσούκαλης σημείωσε ότι πολλοί στην Ελλάδα φαντασιώνονται σκληρές διαπραγματεύσεις με την κ. Μέρκελ. Στην πραγματικότητα, όπως τόνισε, «η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έχουμε να κάνουμε είναι μεταξύ μας, ώστε να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη για το ποια Ελλάδα θέλουμε». Ωστόσο, το βιβλίο, το οποίο έχει γραφτεί αρχικά στα αγγλικά και έχει ήδη μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες, δεν είναι για την Ελλάδα, αλλά για τη συστημική κρίση της Ευρώπης, την οποία ο καθηγητής χαρακτήρισε «υπαρξιακή» και «σίγουρα τη χειρότερη» από την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Τ. Γιαννίτσης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Γ. Σταθάκης. Ο κ. Γιαννίτσης ανέδειξε την πλασματική μορφή της ευρωπαϊκής σύγκλισης προ κρίσης (ήταν μια «σύγκλιση κατανάλωσης»). Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την πολιτική φύση της νέας μεγάλης συμφωνίας για το ευρώ που προτείνει ο κ. Τσούκαλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει πολιτικό φορέα που να μπορεί να την υλοποιήσει στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο συγγραφέας επιχειρεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του εφησυχασμού, εκείνων που πιστεύουν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει». Ο κ. Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης των ευρωπαϊκών αξιών της συνοχής, της σύγκλισης, του συντονισμού και της αναδιανομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή