Εμπιστοσύνη από Τουρκία ζητεί ο Ν. Αναστασιάδης

Εμπιστοσύνη από Τουρκία ζητεί ο Ν. Αναστασιάδης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη 12 Μαΐου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ζήτημα της Δίκαιης Ικανοποίησης, δηλαδή ο καταλογισμός της αποζημίωσης στην υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας». Ο καταλογισμός έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ΕΔΔΑ από τις 10 Μαΐου του 2001, με την οποία διέγνωσε πολλαπλές παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία, τόσο στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, όσο και λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του βορείου τμήματος και των δραστηριοτήτων του ψευδοκράτους. Τότε το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση, που θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης. Πάντως, η Τουρκία έχει ώς τώρα αρνηθεί να εφαρμόσει την κύρια καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hyrriet, κάλεσε τους Τούρκους να τον εμπιστευτούν σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις Κύπριου προέδρου σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεγάλωσε σ’ ένα χωριό όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί και τόνισε ότι «θέλει την επανένωση της πατρίδας». Πρόσθεσε πως «ούτε θέλει να σκέφτεται» το σενάριο να μην υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ είπε ότι έχει «θετική εντύπωση» για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή