Αλ. Τσίπρας: «Δεν κρατάμε μαγικό ραβδί»

Αλ. Τσίπρας: «Δεν κρατάμε μαγικό ραβδί»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσγειώσει τον δείκτη προσδοκιών από μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, να ξεκαθαρίσει ζητήματα για τα οποία, λόγω της εσωκομματικής πολυφωνίας, δημιουργείται εικόνα σύγχυσης, θέλησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Ειδικότερα, διέψευσε ότι είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο αναγκαστικός δανεισμός και επανέλαβε ως απόλυτη δέσμευση του κόμματός του την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα και την υλοποίηση σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν κρατάμε μαγικό ραβδί για να γυρίσουμε άμεσα στο 2009». «Εχω υποσχεθεί συγκεκριμένα και όχι υπερβολικά πράγματα. Η πατέντα της παροχολογίας ανήκει στα δύο κόμματα της κυβέρνησης», συνέχισε.

Ως βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη, που θα αναστρέψουν τους δείκτες ανεργίας, έθεσε την αποκατάσταση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στην ελληνική οικονομία, κάτι για το οποίο, όπως πρόσθεσε, είναι προϋπόθεση να σταματήσει η συζήτηση για το νόμισμα. Μάλιστα, παραπέμποντας στις πρόσφατες αποκαλύψεις των F.T., εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τη συζήτηση αυτή την ξεκίνησε η κ. Μέρκελ με σχέδιο», για την οποία είπε πως φοβήθηκε ένα δημοψήφισμα για το Μνημόνιο και έτσι τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού για το νόμισμα, που ήταν και «ο κυρίαρχος εκβιασμός για να χάσει τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για παρασκήνιο που θυμίζει «το Παλάτι της δεκαετίας του ’60, με τον Μπαρόζο στη θέση της Φρειδερίκης».

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στο τι θα κάνει εάν η διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει για τη δανειακή σύμβαση και το χρέος αποτύχει, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα δεν θα είναι δικό μας, αλλά της Ευρώπης».

Κάλεσε εκ νέου σε ντιμπέιτ τον πρωθυπουργό «με όποια ατζέντα θέλει, με όποιο πλαίσιο θέλει», και επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «φοβάται τον διάλογο γιατί δεν έχει επιχειρήματα». Συνεχίζοντας την κριτική του, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παριστάνει τον καινούργιο, «πριν από 23 χρόνια ήταν υπουργός Εξωτερικών και με τις εμμονές του οδήγησε τη χώρα σε εθνική ήττα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές το κόμμα του θα λάβει αυτοδυναμία και επανέλαβε ότι, παρά ταύτα, «επειδή τα προβλήματα της χώρας μάς υπερβαίνουν, θα διεκδικήσουμε συμμαχίες με όλες τις υγιείς δυνάμεις που δεν έχουν ανάμειξη στο παλιό σκηνικό και που σήμερα μπορεί να μην έχουν έκφραση στο Κοινοβούλιο». Επιτέθηκε στον κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει από την κυβέρνηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ενώ τον κατηγόρησε ότι «έκανε το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή