Η Μικρή ΔΕΗ… βραχυκυκλώνει τη Βουλή

Η Μικρή ΔΕΗ… βραχυκυκλώνει τη Βουλή

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό πολιτικό βραχυκύκλωμα προκαλεί στη Βουλή η υπόθεση της Μικρής ΔΕΗ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν τεθεί σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης, με φόντο το αίτημα της δεύτερης να συζητηθεί πρότασή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του προσφάτως ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Παράλληλες διαδικασίες, ωστόσο, αυτήν τη φορά στην αριστερή πτέρυγα του κομματικού φάσματος, αναθερμαίνουν χρόνιες «φίλιες» αντιπαραθέσεις.

Η άρνηση της κυβέρνησης να συναινέσει στην προοπτική της έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας προκειμένου να αποφανθεί επί της ουσίας του αιτήματος εκφράστηκε χθες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επισήμως: Στη Διάσκεψη των Προέδρων, όργανο που μεριμνά για τον προγραμματισμό του έργου της Βουλής, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ανέπτυξαν επιχειρηματολογία, στόχος της οποίας ήταν να μην προωθηθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης. Η επιχειρηματολογία αυτή στηρίχθηκε σε δύο άξονες:

Πρώτον, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι, αντί μιας ενιαία διατυπωμένης πρότασης, υπήρξαν από πλευράς της αντιπολίτευσης ξεχωριστές ανά κόμμα, έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο οι επιμέρους υπογραφές θα μπορούσαν να συναθροιστούν, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το Σύνταγμα αριθμός αιτούντων βουλευτών.

Ως γνωστόν, βάσει Συντάγματος, για να είναι παραδεκτή μια πρόταση βουλευτών πρέπει καταρχήν να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 120 βουλευτές.

Η ύπαρξη διαφορετικών αιτημάτων παρουσιάστηκε ως πρόβλημα και ζητήθηκε –εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών– από τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης να υπογράψουν δηλώσεις ότι δέχονται να συναθροιστούν κάτω από ενιαίο κείμενο οι υπογραφές τους. Στόχος μιας τέτοιας επιλογής ήταν, όπως σχολιάζεται στο Περιστύλιο, να εμφανιστεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπαρατάσσεται με τη Χρυσή Αυγή.

Στη σκιά αυτής της εκδοχής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης με δήλωσή του αργά το απόγευμα άφησε να εννοηθεί ότι, αν δεν συνυπολογιστούν οι «κόκκινες» υπογραφές, θα αποσύρει το αίτημα του κόμματός του ώστε να μην νομιμοποιηθεί -όπως λέει- εμμέσως η Χρυσή Αυγή. Αυτός ο ελιγμός προκάλεσε δυσφορία στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια για την επιλογή του ΚΚΕ να υπογραμμίσει, με τον τρόπο που συνέταξε τη δική του πρόταση, τη διαφοροποίησή του έναντι των άλλων.

Σημειώνεται ότι βάσει των υφισταμένων υπολογισμών, οι συσχετισμοί διαμορφώνονται αριθμητικά ως ακολούθως: Χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι υπογραφές για δημοψήφισμα είναι 127. Μαζί με τις «κόκκινες» υπογραφές, αλλά δίχως να υπολογίζεται η Χρυσή Αυγή είναι 123 συνολικά. Απαντες, δηλαδή και με ΚΚΕ και με Χρυσή Αυγή, αθροίζουν 139 υπογραφές με αίτημα για δημοψήφισμα για τη Μικρή ΔΕΗ. Ενώ χωρίς ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, οι αιτούντες είναι μόνο 116, οπότε δεν εκπληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις.

Δεύτερον, η κυβερνώσα πλειοψηφία υποστήριξε ότι, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αριθμητικό ζήτημα, πρόβλημα υπάρχει και με την επίκληση, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, «μείζονος κοινωνικού» θέματος. Πρόκειται, λένε, για καταχρηστική ερμηνεία, αφού η Μικρή ΔΕΗ δεν συνιστά τέτοιο μείζονος σημασίας κοινωνικό ζήτημα.

Η αρνητική στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας καθώς και η πρότασή τους να ληφθεί απόφαση επί των δύο παραπάνω θεμάτων, δηλαδή για το αν έχει υποβληθεί «παραδεκτώς» η πρόταση για το δημοψήφισμα, σε εμβόλιμη, σημερινή συνεδρίαση του θερινού τμήματος, προκάλεσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή σύσκεψη. Λίγο μετά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από την έκτακτη συνεδρίαση του τμήματος σήμερα.

«Η κυβέρνηση προχωρά σε βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή. Ούτε η Ολομέλεια ούτε πολύ περισσότερο το ολιγομελές Τμήμα Διακοπής μπορεί να αποφανθεί διά της πλειοψηφίας ως προς τα δικαιώματα της μειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το κυβερνητικό μπλοκ με τη στάση του προσκρούει στην κοινή λογική», ακούστηκε να σχολιάζει ο κ. Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ), ενώ και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βυρ. Πολύδωρας σχολίαζε καυστικά τις επιλογές της κυβερνώσας πλειοψηφίας. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβερνητική άρνηση», έλεγε και ο Θαν. Παφίλης (ΚΚΕ).

Εκείνο, πάντως, που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι, αν και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης είχε προαναγγείλει παραπομπή του θέματος για γνωμοδότηση στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, κάτι τέτοιο δεν έπραξε τελικώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή