«Οχι» Βουλής σε δημοψήφισμα

«Οχι» Βουλής σε δημοψήφισμα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν της ψηφοφορίας, απορρίφθηκε χθες στη Βουλή η πρόταση να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ. Από την ειδική συνεδρίαση του πρώτου θερινού Τμήματος απουσίαζαν εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι, καταγγέλλοντας την ακολουθούμενη διαδικασία, ενώ μετά τις τοποθετήσεις τους αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτό το «άδειο γήπεδο», αφού η αντιπολίτευση δεν έκανε έστω την ύστατη προσπάθεια να «προσβάλει» ως αναρμόδιο το Α΄ Θερινό Τμήμα, τα στελέχη της κυβερνώσας πλειοψηφίας που έλαβαν τον λόγο αποδόμησαν σε τεχνικό, διαδικαστικό και πολιτικό επίπεδο την πρόταση περί δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης ανέλαβε το βάρος της επίθεσης, επιμένοντας, όπως είχε πράξει μία ημέρα πριν και ο κ. Αντ. Σαμαράς, στην «ταύτιση» ΣΥΡΙΖΑ και Χρ. Αυγής, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τη στάση που τήρησε η ΔΗΜΑΡ. Υποστήριξε, επίσης, ότι απέτυχε η «πρόβα τζενεράλε» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση… έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του να μην τους θεωρεί δεδομένους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επί της ουσίας του αιτήματος, τα στελέχη της Δικομματικής υποστήριξαν ότι το ξεχωριστό των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καλύπτει τη συνταγματική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει ενιαία πρόταση διεξαγωγής συζήτησης για δημοψήφισμα υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 120 βουλευτές (γραμματέας γαλάζιας Κ.Ο. Αθ. Μπούρας). Παράλληλα, υποστήριξαν πως η Μικρή ΔΕΗ δεν συνιστά «μείζον κοινωνικό ζήτημα», κάτι το οποίο επίσης θεωρείται συνταγματικό προαπαιτούμενο, προκειμένου να θεωρηθεί «παραδεκτή» η πρόταση της αντιπολίτευσης (υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης).

Ευκαιρίας δοθείσης, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή που επιχειρήθηκε με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο του κ. Αλ. Τσίπρα να μπλοκάρει έπειτα από λίγο καιρό την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον τυχοδιωκτισμό του και το παιχνίδι που κάνει με τους θεσμούς», σχολίασε ο κ. Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). Στο πλαίσιο αυτό, από πολλούς ομιλητές επιχειρήθηκε να αναδειχθεί το γεγονός ότι στο ίδιο αίτημα «συναντήθηκαν» η αξιωματική αντιπολίτευση με τη Χρυσή Αυγή. Για «κακοποιημένους θεσμούς» από την κυβερνώσα πλειοψηφία έκανε λόγο ο κ. Θ. Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ), ενώ με ύβρεις κατά πάντων τοποθετήθηκαν δύο βουλευτές της Χ.Α.

Νέα παραβίαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η αφετηρία της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη Μικρή ΔΕΗ σημαδεύτηκε από μία ακόμα παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής: η ψήφιση του νομοσχεδίου «επί του συνόλου», πράξη προαπαιτούμενη για την κατάθεση αιτημάτων για δημοψήφισμα, έγινε εσπευσμένα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης κατά παράβαση του άρθρου 104 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω άρθρου, όταν σε σχέδια νόμου «γίνουν δεκτές τροπολογίες», η ψήφιση επί του συνόλου αναβάλλεται για τουλάχιστον 24 ώρες, προκειμένου να καθαρογραφεί και να λάβουν γνώση του τελικού κειμένου οι βουλευτές. Η ρητώς διατυπωμένη αυτή προθεσμία δεν τηρήθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή