Αδιάλλακτη η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό

Αδιάλλακτη η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιάλλακτοι εμφανίζονται οι Τουρκοκύπριοι στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ και η επίσημη Τουρκία σκληραίνει σε κάθε αφορμή τη στάση της. Είναι ενδεικτικό ότι στον χαιρετισμό του για τη σημερινή 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, την οποία αποκάλεσε «ειρηνευτική επέμβαση», ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Α. Νταβούτογλου ζήτησε να «ξεχάσουμε τα δεδομένα τα οποία ίσχυαν στις 19 Ιουλίου 1974» και πρόσθεσε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή της Κύπρου στην περίοδο 1963-1974». Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζ. Τσιστέκ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη λύση: «Διανύουμε μια φάση των συνομιλιών, η οποία οδεύει προς θετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αγεφύρωτες διαφορές

Αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να αντανακλά την πραγματική εικόνα των διαπραγματεύσεων, όπου δεν σημειώνεται πρόοδος, με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς. Στον τελευταίο γύρο των συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, στα θέματα της ιθαγένειας και των εγγυήσεων οι διαφορές φαίνεται ότι παραμένουν αγεφύρωτες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε πρόταση για το θέμα της ιθαγένειας, σύμφωνα με την οποία το θέμα για τους εποίκους ρυθμίζεται με βάση όσα προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή να απονέμεται σε όσους εποίκους συνήψαν γάμους με Τουρκοκυπρίους και τα παιδιά τους, η οποία απερρίφθη από τους Τουρκοκυπρίους. Στο κενό έπεσε επίσης η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναλάβουν τις εγγυήσεις στο νησί η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ. Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Κ. Οζερσάι επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Συρίας και της Γάζας, για να αιτιολογήσει την ανάγκη παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων.

Η χθεσινή συνάντηση

Οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν και πάλι χθες με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις 24 Ιουλίου θα ακολουθήσει συνάντηση του Κύπριου Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερόγλου. Με αφορμή την 40ή επέτειο της εισβολής, πάντως, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού, φτάνει να το κατανοήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία και πρόσθεσε ότι η έγνοια του και η αγωνία του είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου». Στην Αθήνα, με την ίδια αφορμή, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο, να δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αρνείται τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και κατέληξε: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, συμπαραστάτης και αρωγός του κυπριακού ελληνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή