Αμεση δράση ζητούν οι παραγωγοί

Αμεση δράση ζητούν οι παραγωγοί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφισμα που απευθύνουν στην κυβέρνηση -με τελικό αποδέκτη τις Βρυξέλλες- συνέταξαν χθες οι ροδακινοπαραγωγοί της Μακεδονίας και τα συναφή επαγγέλματα (μεταφορείς, συσκευαστές, έμποροι), ζητώντας άμεση δράση για να αποτραπεί η «οικονομική καταστροφή», με την οποία απειλούνται μετά την κήρυξη του ρωσικού εμπάργκο την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η επιβολή του εμπάργκο «προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδάκινου, τον οποίο πλήττει στη μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου».

Η ανησυχία των παραγόντων του κλάδου εντάθηκε ακόμη περισσότερο χθες όταν έγινε γνωστό ότι ρωσική τράπεζα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει έμβασμα Ρώσου εισαγωγέα για ροδάκινα που είχε αγοράσει από την Ελλάδα προτού ανακοινωθεί το εμπάργκο. «Πρόκειται προς το παρόν για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες», δηλώνει στην «Κ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει «ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρείες».

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν να διεκδικηθούν «ανυπoχώρητα» αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες, αφού καταγραφούν από τις αρμόδιες αρχές οι ποσότητες που δεν θα διατεθούν στη Ρωσία. Από αυτές τις ποσότητες, ό,τι δεν προλάβει να διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα θα οδηγηθεί σε καταστροφή σε ΧΥΤΑ. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας πάντως δεσμεύεται ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το προϊόν που θα καταστραφεί να είναι το ελάχιστο δυνατό». Στα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών περιλαμβάνονται επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μεταφορέων που μετέφεραν ροδάκινα στη Ρωσία και η οικονομική στήριξη των αγροτών ενόψει του νέου έτους καλλιέργειας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης.

Στην Ημαθία η διαδικασία καταγραφής έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. «Μόνο δυο-τρεις φορείς δεν έχουν ακόμα δώσει στοιχεία», λέει ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος μιλά για 11.000 τόνους που έχουν ήδη καταγραφεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η προσδοκία του κλάδου είναι για αποζημιώσεις αντίστοιχες αυτών που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές από χαλαζόπτωση – που βασίζονται στον μέσο όρο τιμών της τελευταίας τριετίας. Ο κ. Γιαννακάκης θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα για συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τα ζητήματα αυτά (αν και δεν είναι σαφές αν θα συναντηθεί με τον ίδιο τον υπουργό).

Αισιοδοξία

Στον απόηχο της προχθεσινής ανακοίνωσης του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών, ο κ. Γιαννακάκης είναι αισιόδοξος ότι οι κοινοτικές αρχές θα συμβάλουν ουσιωδώς στην άμβλυνση της ζημιάς. Την αισιοδοξία του πάντως δεν συμμερίζεται ο Κοσμάς Βάγκας, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας. «Οι διαθέσιμοι πόροι είναι πολύ λίγοι», όπως λέει, ενώ ακόμα κι αν υπήρχαν επαρκείς αποζημιώσεις, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα: «Η πραγματική λύση είναι να αρθεί το εμπάργκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή