Eπιβαρύνσεις στα ακίνητα συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Eπιβαρύνσεις στα ακίνητα συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις για το χαράτσι στα ακίνητα και ήταν ο δριμύτερος επικριτής του ΕΝΦΙΑ. Αυτό πάντως δεν τον εμποδίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο διπλής επιβάρυνσης στα ακίνητα, στην περίπτωση που θα γίνει κυβέρνηση. Πολλά στελέχη της πλειοψηφίας θεωρούν αναγκαίο, πέραν της επιβάρυνσης των ακινήτων μέσω του περιουσιολογίου, που θα υπηρετεί δημοσιονομικούς σκοπούς, να θεσπιστεί και ένας ανταποδοτικός φόρος στα ακίνητα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή η άποψη έχει συζητηθεί σε διάφορες άτυπες συναντήσεις, που γίνονται με σκοπό την προετοιμασία της εμφάνισης του κ. Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Σεπτεμβρίου. Αν σε κάτι είναι όλοι σύμφωνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πει συγκεκριμένα πράγματα σε τρεις ως τέσσερις κύριους πυλώνες της προγραμματικής πρότασης του κόμματος, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, την καταπολέμηση της ανεργίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τα «κόκκινα» δάνεια. Στο επίκεντρο της συζήτησης για τα φορολογικά όμως βρίσκονται το περιουσιολόγιο και οι φόροι στα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις φορολογικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στον τομέα των ακινήτων, ωστόσο η κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό του δεν είναι αντίθετη με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Δεν ενστερνίζεται επίσης την άποψη ότι ένα ακίνητο που δεν αποδίδει πρόσοδο, δεν πρέπει να φορολογείται. Μόνον η μειοψηφία, η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Π. Λαφαζάνη υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η πλειοψηφία θέλει να φορολογήσει τα ακίνητα μέσω του περιουσιολογίου – στο οποίο θα συνυπολογίζονται ακίνητα, μετοχές, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης κ.λπ. Η φορολόγηση θα είναι κλιμακωτή, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία στο σύνολό της και το μόνο αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής σημείο αφορά το αφορολόγητο όριο. Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο 2012, γινόταν λόγος για 300.000 ευρώ, ωστόσο πολλά στελέχη έχουν την άποψη ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν η συρρίκνωση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει και το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω ενός διακριτού, ανταποδοτικού φόρου στα ακίνητα, και να διασφαλίσει έτσι την οικονομική της αυτοτέλεια. Oπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό συμβαίνει ήδη εν μέρει μέσω των δημοτικών τελών που υπολογίζονται βάσει τετραγωνικών. Η σκέψη είναι να υποκαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο και την ετήσια επιδότηση του προϋπολογισμού, που σήμερα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τις γενικές κατευθύνσεις. Ωστόσο είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα υιοθετηθούν στην ομιλία του κ. Τσίπρα, καθώς η φορολογία στα ακίνητα είναι απεχθής στον κόσμο και η προοπτική της επιβάρυνσης των ακινήτων με δημοτικά τέλη ύψους μερικών δισ. μπορεί να τρομάξει πολλούς. Η ρεαλιστική και συγκεκριμένη εξαγγελία που αναμένεται στη ΔΕΘ αφορά το αφορολόγητο του περιουσιολογίου, το οποίο θα καθοριστεί στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων που θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Πέρα από αυτά, οι συζητήσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν και το πώς θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες εξαγγελίες, όπως π.χ. η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, που αφορά περίπου το 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Οπως λένε στελέχη του κόμματος, το 2012 κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολο, αλλά ενδιαμέσως οι εργοδότες συνήθισαν να πληρώνουν λιγότερα. Ετσι στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται κίνητρα για την αποκατάσταση μισθών, όπως π.χ. γενναιόδωρες ρυθμίσεις χρεών και οφειλών. Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί την αξιωματική αντιπολίτευση είναι τι θα κάνει με τις τράπεζες και εκεί πολλά στελέχη θεωρούν ότι θα πρέπει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης να περάσει από το χρέος στον EFSF, ο οποίος έτσι θα ασκεί και τον έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή