Σήμερα συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι για το Κυπριακό

Σήμερα συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι για το Κυπριακό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Τον ρόλο των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα συζητήσουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της συμφωνίας για εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό που επιτεύχθηκε πριν λίγες ημέρες στη Λευκωσία στην πρώτη κοινή συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ερογλου, υπό την αιγίδα του νέου μεσολαβητή του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα.

Παράλληλα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της Ουάσιγκτον για τη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS, αναμένεται να θίγει και το ζήτημα των διευκολύνσεων που ενδεχομένως να παράσχει η Λευκωσία στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Στο περιθώρο της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διατηρεί πρωταγωνισιτκό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και έχει επιδείξει ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφερον για το Κυπριακό, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ.

Επαφές Βενιζέλου

Στη Νέα Υόρκη για να συμεμετάσχει στη Γενική Συνελευση βρίσκεται επίσης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σήμερα Κυριακή συναντά τον κ. Μπαν Κι Μουν με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα εξετάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το Σκοπιανό. Στο πλαίσιο του συντονισμού κινήσεων με την Λευκωσία ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο και τον Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ την Πέμπτη θα έχει και την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντα. Παράληλα, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών θα  συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και που θα επικεντρωθεί στα ενεργειακά. Σε αυτή θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και θα εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα θαλασσίων ζωνών και ενέργειας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ισραηλ, Ομογένεια

Στο πλαίσιο της όλο και στενότερης συνεργασίας της Ελλάδας αλλα και της Κύπρου με το Ισραήλ θα υπάρξουν επαφές με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών αλλά και εκπροσώπους ισχυρών εβραϊκών οργανώσεων. Θα υπάρξουν επίσης επαφές και συντονισμός κινήσεων για την καλύτερη προώθηση των εθνικών θεμάτων με την ελληνική Ομογένεια, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην διάρκεια της εβδομάδας οι κ. Αναστασιάδης και Βενιζέλος θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα σε συσκέψεις και συνόδους κορυφής για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή κατάσταση στη Συρία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κρίση στην Ουκρανία και το ρόλο του ΟΑΣΕ. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μείζονος σημασίας συζήτηση που θα λάβει χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα τους ξένους τρομοκράτες σε συγκρούσεις, της οποίας θα προεδρεύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή