Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ραγδαία επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου σημειώθηκε, μετά τις αλληλοκατηγορίες που εκτόξευσαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών. Η Αίγυπτος κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή, μετά την ομιλία του τελευταίου κατά την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι.

«Τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες, δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου (Μόρσι) και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται», τόνισε ο Ερντογάν.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν ψεύδεται και τον κατηγόρησε ότι «επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να πληγούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος».

Η κρίση που ξέσπασε οδήγησε στην ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης του Αιγύπτιου υπ. Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα και η Κύπρος προχωρούν σε εμβάθυνση των σχέσεών τους με το Κάιρο. Μετά τη διμερή συνάντηση Αναστασιάδη – Σίσι και τη συμφωνία για επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στη Λευκωσία και τη δημιουργία στρατηγικής σχέσης με άξονα τα ενεργειακά, σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ανάλογη με αυτή που είχε λάβει χώρα και πέρυσι την ίδια περίοδο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για σταθερή, μακροπρόθεσμη επιλογή και των τριών μερών.

Μετά τη σημερινή συνάντηση των κ. Βενιζέλου, Κασουλίδη και Σούκρι, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα γίνεται αναφορά στη συνεργασία των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, καθώς επίσης και σε «κοινές θέσεις» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή (Κύπρος, Συρία, Γάζα, Λιβύη). Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τη συνεργασία των τριών χωρών στηρίζουν και οι ΗΠΑ. Χθες, ο κ. Βενιζέλος είχε την πρώτη του συνάντηση με τον νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή