Κων. Μητσοτάκης κατά λαϊκισμού στα εξωτερικά

Κων. Μητσοτάκης κατά λαϊκισμού στα εξωτερικά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Θανάσιμα επικίνδυνο χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική. Σε παρέμβαση που πραγματοποίησε, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι λάθος, είναι τραγωδία να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα. Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος στην εσωτερική πολιτική, αλλά θανάσιμα επικίνδυνος στην εξωτερική πολιτική».

«Δύσκολη απόφαση»

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη είχε ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική του Ελ. Βενιζέλου και, στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ως «δύσκολη απόφαση» του Ελ. Βενιζέλου την ανταλλαγή πληθυσμών. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο Βενιζέλος «έπραττε πάντα αυτό που ωφελούσε τον τόπο και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα ως ενιαίο εθνικό κράτος μέσα σε σταθερά σύνορα». Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι «ο αληθινός πολιτικός μπορεί και παίρνει δύσκολες αποφάσεις». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες εξακολουθεί να παρακολουθεί πολύ στενά, και ιδιαίτερα στη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία χαρακτήρισε το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα του Ελ. Βενιζέλου. Είπε, μάλιστα, ότι αποτελεί ακόμα και σήμερα το θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ τόνισε με νόημα, παραπέμποντας και στο σήμερα, πως «όσο η Συνθήκη της Λωζάννης παραμένει ισχυρή, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε και μπορούμε να λύσουμε με καλή πίστη τις διμερείς μας διαφορές».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην οικία του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, που ανεγέρθηκε ως κατοικία του Βενιζέλου και της δεύτερης συζύγου του Ελενας Σκυλίτση, και αγοράστηκε από το βρετανικό κράτος μετά τον θάνατο του Βενιζέλου. Ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ δήλωσε ότι «θυμόμαστε τον Βενιζέλο ως θεμελιωτή του ελληνικού έθνους, αρχιτέκτονα των Συνταγμάτων και φίλο της Βρετανίας», ενώ πρόσθεσε ότι η κατοικία αποτελεί μια καθημερινή υπόμνηση των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλά μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός φύτεψε μία αμυγδαλιά στον κήπο της οικίας, ως σύμβολο ενότητας των δεσμών φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή