Ανάδειξη προγραμματικών θέσεων ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ

Ανάδειξη προγραμματικών θέσεων ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, που ξεκινάει την Τετάρτη, εστιάζει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο την προετοιμασία για την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, όπου το ζητούμενο είναι ο βέλτιστος συντονισμός, ώστε να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση με ενιαία γραμμή.

Η Κουμουνδούρου δεν τρέφει προσδοκίες σε σχέση με το πολιτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας –θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης– και ως εκ τούτου υποβαθμίζει τη σημασία της: «Είναι σαν να ευλογούμε τα γένια μας. Ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ζητάει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Οποιος θέλει ψήφο εμπιστοσύνης στις δεδομένες συνθήκες ας την πάρει από τον λαό» (ΣΚΑΪ).

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, θεωρούν ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «περάσουν» το πρόγραμματικό τους μήνυμα στην κοινή γνώμη. Οι οδηγίες που θα δοθούν στους βουλευτές στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ζητούν λιγότερο χρόνο στις ομιλίες για κριτική στην κυβέρνηση και πολύ περισσότερο για την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία για την ηγεσία έχει η ενιαία πολιτική γραμμή και η προσεκτική επιλογή των εισηγητών, ώστε να μην εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που η συνεδρίαση της Κ.Ο. γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν θα εφαρμοστεί, αφού η καταληκτική ημερομηνία για την κυβέρνηση είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα κατατεθεί, θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα και δεν θα εφαρμοστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Θα είναι ένας πλαστός προϋπολογισμός ο οποίος δίνει την άνεση στον κ. Σαμαρά να πει το οτιδήποτε, να υποσχεθεί πάρα πολλά πράγματα γιατί δεν θα κληθεί ποτέ να απολογηθεί γι’ αυτά», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Φοροεπιδρομή»

Πάντως, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το προσχέδιο που κατατέθηκε αποτελεί «συνέχιση της φοροεπιδρομής» και «κατάρρευση του μύθου περί φοροελαφρύνσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, κάνει λόγο για αύξηση της φορολογίας, μέσω «της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ», της «μονιμοποίησης της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης», αλλά και για την εγκατάλειψη των εξαγγελιών Σαμαρά για μειώσεις στους συντελεστές φυσικών προσώπων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σήμερα στη 2η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή