Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας

Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθεί εσπευσμένα την προσεχή Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης που εκδηλώθηκε με την προκλητική αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα. Εν τω μεταξύ, χθες, η Λευκωσία «απάντησε» στην τουρκική NAVTEX δέσμευσης περιοχών για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, στον οποίο απεικονίζονται οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη -έπειτα από σχετικούς διαγωνισμούς παραχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας- από την αμερικανική εταιρεία Noble και την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, καθώς και η περιοχή στην οποία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις η γαλλική Total. Από τον χάρτη προκύπτει ότι οι περιοχές που δέσμευσε η Αγκυρα επικαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό οικόπεδα που ήδη έχει παραχωρήσει για έρευνες η Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε χθες εκ νέου στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για μη ειλικρινή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και για μη ανταπόκριση στις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πηγών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχείρησε να εμπλέξει στην υπόθεση την Αθήνα, τονίζοντας ότι «αναμένει» από την Ελλάδα να πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για άμεση λύση χωρίς καθυστέρηση. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταλογίζει στην Τουρκία την ευθύνη για την πρόκληση νέας έντασης που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Στην ανακοίνωση, η στάση της Αγκυρας αποδίδεται «στην άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα». Επίσης το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «παράδοξο» η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό, και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει η Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η Τουρκία θα αποσύρουν τις προκλήσεις. Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, έπειτα από ενημερωτική συνάντηση των τουρκοκυπριακών κομμάτων, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την απόφαση του κ. Αναστασιάδη για αναστολή των διαπραγματεύσεων «σαμποτάζ της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίζουν όλοι, ενώ συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό του ψευδοκράτους και ότι δεν αληθεύει ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προβαίνουν σε παρενοχλήσεις.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της ΑΟΖ της».

Την πρώτη παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε πάντως χθες και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που κατηγόρησε την Τουρκία για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή