Πώς θα γίνει η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική

Πώς θα γίνει η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνητικά στελέχη, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο σεμινάριο που διεξήχθη χθες στην οικία του Βρετανού πρέσβη με θέμα «Πώς θα γίνει η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική». Στο πλαίσιο αυτό, τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενοποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού κλάδου, η καλύτερη ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών, η προώθηση της κοινής αγοράς στις υπηρεσίες, η τόνωση της καινοτομίας και η κατάργηση νομοθετικών και κανονιστικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Την ελληνική κυβέρνηση -ως προς τη γαλάζια απόχρωσή της- εκπροσώπησε ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, που τόνισε τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες: γήρανση πληθυσμού, υψηλό χρέος και μειωμένη παραγωγικότητα σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες. Ο κ. Μηταράκης έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναπλ. υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης, και εκπρόσωπος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ανέφερε ότι το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης και έχει κατέλθει στο 9% του ΑΕΠ – κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μιλώντας για την Ευρώπη, διαφώνησε ευθέως με τον κ. Μηταράκη που ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη θα έλθει μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας: «Η Ε.Ε. χρειάζεται μεγάλο όγκο δημόσιων επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, στη δική του παρέμβαση, μίλησε για τoν κίνδυνο του κατακερματισμού που απειλεί την Ευρώπη – «μεταξύ των χωρών εντός και εκτός του ευρώ, του Βορρά και του Νότου, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας». Ο Κ. Μητρόπουλος της PwC τόνισε την ανάγκη στήριξης της καινοτομίας με πολυετή προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Ο οικονομολόγος Μ. Μητσόπουλος εξήγησε με διαφωτιστική λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους βάλτωσαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Κινγκ, γενικός διευθυντής Οικονομικών και Προξενικών Υποθέσεων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε αναδείξει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της χώρας του, σημειώνοντας ειδικότερα ότι ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη από την έναρξη της κρίσης, «η ινδική οικονομία έχει μεγεθυνθεί κατά 1/3 και η Κίνα κατά 70%», παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει την ειρωνεία της ανάληψης μιας μεγαλόπνοης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας για την Ε.Ε. από μια χώρα που σε τρία χρόνια μπορεί να μην είναι μέλος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή