ΗΠΑ – Ε.Ε. για αέριο στην Αν. Μεσόγειο

ΗΠΑ – Ε.Ε. για αέριο στην Αν. Μεσόγειο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στο 6ο Συμβούλιο Ε.Ε. – ΗΠΑ για την ενέργεια, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει αυτή με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη αναγνωρίζεται «η αυξανόμενη προοπτική των νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και της ευρύτερης περιοχής».

«Μήνυμα»

Επιπλέον σε μια αναφορά που μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες «να διευκολύνουν την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της αποτίμησης συγκεκριμένων ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, «ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας και των σχετικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου». Στο Συμβούλιο συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι και ο υπουργός Ενέργειας Ερνεστ Μονίζ, και από ευρωπαϊκής, η υπεύθυνη Εξωτερικών και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Την ίδια ώρα, ο Τζον Κέρι έκανε γνωστό ότι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Αμος Χόκσταϊν, αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας και διορίσθηκε ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συντονιστής για τα διεθνή ενεργειακά θέματα.

Ο κ. Χόκσταϊν παρακολουθεί και χειρίζεται από αμερικανικής πλευράς τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει επανειλημμένως επισκεφθεί την Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και την Αγκυρα.

Σχετικά με τον ρόλο που θα έχει εφεξής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι θα εποπτεύει την εφαρμογή της αμερικανικής πολιτικής «στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενέργειας με την εθνική ασφάλεια» και θα συμβουλεύει τον ίδιο για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και διπλωματία.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Τζον Κέρι συμμετείχε στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, συγκάλεσε τη διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του ISIS και εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο ενεργειακό συμβούλιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή