«Ντιμπέιτ» Σταϊκούρα-Σταθάκη στη Βουλή για τα δημοσιονομικά

«Ντιμπέιτ» Σταϊκούρα-Σταθάκη στη Βουλή για τα δημοσιονομικά

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστική συζήτηση περί οικονομικής πολιτικής, κατά την διάρκεια της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον Προϋπολογισμό, έγινε μόνο μία φορά, για λίγη ώρα και με πρωταγωνιστές δύο στελέχη που έχουν βαθιά γνώση του θέματος: από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκ των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο –συμμετείχε πέραν του κ. Σταθάκη και ο κ. Μηλιός. Μόλις οι δύο ομιλητές «ξεπέρασαν» την κόντρα για τα επικοινωνιακά (δηλαδή, σχετικά με τα emails που, ως γνωστόν, κυκλοφόρησαν μετά την προαναφερθείσα επίσκεψη και αφορούσαν το τί ακριβώς ελέχθη από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκεί επαφές τους με εκπροσώπους των αγορών), επικέντρωσαν σε συγκεκριμένα στοιχεία με εκατέρωθεν «προσκλήσεις» που, όμως, έμειναν αναπάντητες. Ο κ. Σταθάκης ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία για τα μνημονιακά αποτελέσματα στους δείκτες της οικονομίας και ο κ. Σταϊκούρας από την άλλη, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους οικονομικούς σχεδιασμούς ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί κυβέρνηση. «Η θέση μας είναι τόσο σαφής, την έχουμε πει εκατό φορές, θα είναι ισοσκελισμένος ο πρωτογενής προϋπολογισμός», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε αμέσως, κάνοντας λόγο για «διγλωσσία» του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν λέτε «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», «balanced budget» σε όλα τα εγχειρίδια περιλαμβάνει και τους τόκους. Άρα, υποστηρίξατε στο εξωτερικό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3% όσο και ο προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως, για να πετύχετε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του χρόνου, μόνο για το 2015, έχετε 4,5 δισεκατομμύρια νέους φόρους. Το μόνο, αλλά κύριο που παραλείπετε να μας πείτε είναι ποιους φόρους θα αυξήσετε». Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συνέχισε: «Προσχωρώ στο σκεπτικό σας. Λέτε να μείνουν σταθερές οι δαπάνες στο 44%. Πράγματι, φέτος οι δαπάνες είναι 44%. Τότε πώς θα αυξήσετε τις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον πολιτισμό που λέγατε; Για τις προσλήψεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού θα μείνετε σταθεροί το 2015 στα 44%, πώς είναι δυνατόν να μείνετε σταθεροί και ταυτόχρονα να τα κάνετε όλα αυτά; Αν τα κάνετε όλα αυτά, η αύξηση των φόρων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Σταθάκης σχολίασε διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν όλα αμέσως, μνημονεύοντας ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί: «Επιμένω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για το 2015 σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν γίνουμε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να συγχέετε τη διάθεση και την πρόθεση να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, που αποτελεί όντως βασικό σκοπό του ΣΥΡΙΖΑ, -γι’ αυτό, υποθέτω, θα μας ψηφίσουν και οι πολίτες- με το ότι το 2015 θα γίνουν όλα ως δια μαγείας. Υποθέτω ότι αυτό το οποίο έχει δεσμευθεί να κάνει το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βήμα προς βήμα, από την πρώτη μέρα που θα βγει κυβέρνηση. Γι’ αυτό και έφτιαξε ένα πρόγραμμα το οποίο, υπό τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα».

Ο διάλογος συνεχίστηκε για λίγο με αμείωτο ενδιαφέρον:

Χρ. Σταϊκούρας: «Το 44% από πρωτογενείς δαπάνες, από πότε συνεπώς; Είπατε για 44% πρωτογενείς δαπάνες. Από πότε; Δεν έχει ημερομηνία. Σας ακούω! Πείτε μας πότε, για να ξέρουμε πότε θα αυξήσετε μισθούς και συντάξεις ή πότε θα αυξήσετε φόρους».

Γ. Σταθάκης: «Τι παραλάβατε πριν από τρία χρόνια και τι παραδίδετε τώρα από άποψη πρωτογενών δημοσίων δαπανών; Πέστε αυτά τα δύο νούμερα. Τι παραλάβατε και τι παραδίδετε. Πόσο περικόπησαν οι δημόσιες δαπάνες τα τριάμισι αυτά χρόνια»;

Χ. Σταϊκούρας: «Καταλαβαίνω, συνεπώς, ότι υπάρχει μία δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιηθούν οι δαπάνες στο 44%. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξουν μεταβολές, αλλά μέχρι τώρα από τις ομιλίες άκουσα μόνο για αυξήσεις, δεν άκουσα ούτε για μία μείωση. Επίσης, να σας πω ότι το 80% είναι μισθοί και συντάξεις. Απορώ τι αναπροσαρμογές θα κάνετε. Αν μείνετε εδώ μιλάμε για τεράστια αύξηση φόρων».

Γ. Σταθάκης: «Είναι η ώρα για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι πολυπολικό, πολυκεντρικό, με έμφαση στην περιφέρεια. Ένα σχέδιο, που θα βασίζεται στην εξειδίκευση, την ποιότητα, την καινοτομία και την κατάρτιση. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κοιτάζει μπροστά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή