Επίσκεψη Βενιζέλου και Τσαβούσογλου στη Λευκωσία

Επίσκεψη Βενιζέλου και Τσαβούσογλου στη Λευκωσία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση να επισκεφθούν από κοινού τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη, όταν αυτός επιστρέψει στη Λευκωσία από τη Νέα Υόρκη, όπου νοσηλεύεται, έκανε στον κ. Ευ. Βενιζέλο ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρόταση υπεβλήθη στη χθεσινή τους συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε «μια πολύ καλή ιδέα».

Θετικά δεκτή έγινε η πρόταση του κ. Τσαβούσογλου και από τη Λευκωσία, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να έρθει στην Κύπρο και να συνομιλήσει με τον κ. Αναστασιάδη για το Κυπριακό» και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με την Τουρκία». Πηγές του ΥΠΕΞ πάντως έλεγαν χθες ότι πέραν της εκδήλωσης προθέσεων από τον κ. Τσαβούσογλου, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στη συνάντηση το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση, που είχε συμφωνηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, πριν από μια εβδομάδα έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα. Επί της ουσίας πάντως και σε ό,τι αφορά την αναζήτηση φόρμουλας για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφτηκε το Γεντί Κουλέ και στη συνέχεια μετέβη στην Κομοτηνή, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η Ελλάδα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο. Στην παρέμβασή του στη σύνοδο των ΥΠΕΞ ο κ. Βενιζέλος, αφού επισήμανε ότι «ο ΟΣΕΠ είναι ένας ώριμος διεθνής οικονομικός οργανισμός που έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στην περιφερειακή συνεργασία», χαρακτήρισε υποχρέωση του ΟΣΕΠ «να διακηρύσσει τον οικονομικό του χαρακτήρα και να μη μετατραπεί σε ένα ακόμα φόρουμ πολιτικής αντιπαράθεσης ή γενικής πολιτικής συζήτησης». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη παρά τις διαφορές που έχουν αναμεταξύ τους, όπως π.χ. η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία ή το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή