Εξιτήριο πήρε ο Ν. Αναστασιάδης

Εξιτήριο πήρε ο Ν. Αναστασιάδης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κύπρο αναμένεται να επιστρέψει το Σαββατοκύριακο και να αναλάβει τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο οποίος χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη διά ζώσης για το τι διημείφθη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αλλά και στη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου, σε σχέση με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το «Μπαρμπαρός» και των διαβουλεύσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κυπριακή ηγεσία είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συζητήσεων αυτών μόνον τηλεφωνικά από την ελληνική πλευρά.

Η Λευκωσία δεν θεωρεί, πάντως, ότι στις διαβουλεύσεις αυτές έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, παρά την αισιοδοξία για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την οποία εξέφρασαν το προπερασμένο Σάββατο ο κ. Αντ. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Α. Νταβούτογλου. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η τουρκική θέση σε σχέση με την κρίση που προκάλεσε το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ «παραμένει απαράδεκτη». Οπως υπογράμμισε, η Τουρκία «όχι μόνον στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα στο θέμα αυτό ενεργεί, μεταφέροντας εγγράφως τις θέσεις του προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο που είχε συζητηθεί με την κυπριακή πολιτική ηγεσία κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου. Επίσης, ότι πρώτος κοινός στόχος Ελλάδος και Κύπρου είναι η προστασία της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού διασφαλιστεί αυτό, έρχεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή