Ψήφος βουλευτών με το βλέμμα στις κάλπες

Ψήφος βουλευτών με το βλέμμα στις κάλπες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ακριβώς και στον πρώτο γύρο, έτσι και χθες, την επίσημη αναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον ΠτΔ συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας το χειροκρότημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών: από τη μια πλευρά ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. και κάποιοι -όχι όλοι- του ΠΑΣΟΚ, σε μια κίνηση «σεβασμού» προς τη μάχη την οποία έδωσαν ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση με την υποψηφιότητα Δήμα. Από την άλλη, ήταν το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έβλεπαν πλέον να μην υπάρχει άλλο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου που είχαν θέσει, δηλαδή την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση άπαντες είχαν στραμμένο το βλέμμα στις επερχόμενες κάλπες. Σιωπηλοί άκουσαν τον κ. Μεϊμαράκη να ανακοινώνει το αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και αρκετοί εκ των ανεξαρτήτων.

Μαύρη πινελιά στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν οι βουλευτές της Χ.Α.: αν και από την πρώτη ψηφοφορία έως και χθες, με την ολοκλήρωση της τρίτης, άπαντες, με μικρή εξαίρεση την πρώτη ημέρα τον Ηλ. Κασιδιάρη, επέδειξαν «συστημική» συμπεριφορά, μόλις ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε τυπικά και επισήμως ότι η Βουλή με την παρούσα σύνθεσή της διαλύεται εξαιτίας της αδυναμίας της να εκλέξει Πρόεδρο, οι βουλευτές του Ν. Μιχαλολιάκου άρχισαν να ασχημονούν. Με ύβρεις, απειλές και χειρονομίες απευθυνόμενοι στα υπουργικά έδρανα και με στόχο κυρίως τον πρωθυπουργό προσωπικά, προκάλεσαν για λίγα δευτερόλεπτα ένταση. Μετά οι προφυλακισμένοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τον Κορυδαλλό και κάποιοι από τους υπόλοιπους περιφέρονταν με πλατιά χαμόγελα στους διαδρόμους του Ναού της Δημοκρατίας. Στο μεσοδιάστημα είχαν προλάβει να κινηθούν με διάθεση προπηλακισμού κατά των πρώην «συναγωνιστών» τους, Μπούκουρα και Αλεξόπουλου.

Τη διαδικασία της χθεσινής ψηφοφορίας, κατά τα λοιπά, «σημάδεψε» η διάθεση ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ να παραβιάσουν τον Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο το μόνο που επιτρέπεται να πει ένας βουλευτής είναι ή το όνομα του προτεινόμενου Προέδρου ή τη λέξη «παρών». Ο κ. Π. Καμμένος και κάποιοι εκ των βουλευτών του, όταν εκλήθησαν να ψηφίσουν, είπαν τη φράση «παρών, με ονοματεπώνυμο». Ηταν μια προσπάθειά τους να σαρκάσουν τον πρωθυπουργό, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του μετά το τέλος του β΄ γύρου είχε πει πως στην τελική ψηφοφορία «δεν θα υπάρχει “παρών”, αλλά μόνο ψήφος με ονοματεπώνυμο». Πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, όσοι είχαν τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να μιλήσουν με «γαλάζιους» διαπίστωναν ένα κλίμα «ηττοπάθειας». Ουδείς δήλωνε ή έδειχνε αισιόδοξος ότι υπήρχε περίπτωση πλέον να εκλεγεί Πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, στα «πράσινα» πηγαδάκια άπαντες μιλούσαν για τα εσωκομματικά τους και, φυσικά, για τον Γ. Παπανδρέου και το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα.

Κατά τα λοιπά, το μέγαρο του Κοινοβουλίου έζησε χθες πρωτόγνωρες στιγμές, με πλήθος κόσμου να περιμένει υπομονετικά σε ουρές για να παρακολουθήσει από τα θεωρεία την ιστορική διαδικασία. Ουρές, πάντως, σχηματίστηκαν και στο ταχυδρομείο και στο υποκατάστημα της τράπεζας που βρίσκονται εντός Βουλής, μια και κυρίως συνεργάτες βουλευτών επέλεξαν τα συγκεκριμένα σημεία για να πληρώσουν λογαριασμούς. Τα πειράγματα δε, για εκείνους που έκαναν αναλήψεις από τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται κοντά στο Περιστύλιο, έδιναν και έπαιρναν, συνοδευόμενα από την επίκληση της προοπτικής να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή