«Δεν μπλοφάρουν οι Γερμανοί…»

«Δεν μπλοφάρουν οι Γερμανοί…»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δισέλιδο ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επανέφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ το ενδεχόμενο ενός Grexit, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει αλώβητη από μία τέτοια εξέλιξη, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνομιλίες με Γερμανούς δημοσιογράφους κατά πόσον αυτού του είδους οι διαρροές ευσταθούν ή αποτελούν μοχλό πίεσης προς τους Ελληνες ψηφοφόρους, η εικόνα είναι ανάμεικτη.

«Ισχύει απολύτως. Δεν μπλοφάρουν (οι Γερμανοί). Φυσικά δεν πρόκειται να το παραδεχθούν ποτέ δημοσίως, εξ ου και οι διαψεύσεις. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να διαπραγματευθεί το χρέος. Χωρίς έξοδο από το ευρώ, δεν θα υπάρξει “κούρεμα”», λέει κατηγορηματικά στην «Κ» ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου, αρθρογράφος των Financial Times και του Spiegel.

Από την πλευρά του ένας από τους υπογράφοντες το επίμαχο ρεπορτάζ εξηγεί: «Δεν είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση μας παραγγέλνει κάποια δημοσιεύματα για να δημιουργήσει κλίμα. Γράψαμε τη σχετική είδηση ύστερα από ενδελεχή έρευνα, για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, όχι για να επηρεάσουμε τις εξελίξεις» και καταλήγει: «Οντως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας από αυτήν. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα είχε καμία αντίρρηση αν αυτή η στάση ωθούσε τους Ελληνες ψηφοφόρους να ξανασκεφτούν πώς θα ψηφίσουν». Συνεπώς, κατά τη γνώμη του, αληθεύουν αμφότερες ερμηνείες.

Συνάδελφός του εκτιμά ότι η επίμαχη διαρροή εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και προήλθε πιθανότατα από κάποιο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;», τον ρωτάμε. «Σε καμία περίπτωση. Ο ίδιος ο Σόιμπλε είναι υπερβολικά έξυπνος για να επιτρέπει τέτοιου είδους διαρροές, που προκαλούν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ», απαντάει στην «Κ».

Ο Ούλριχ Ντέπεντορφ, εμβληματική μορφή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, προκρίνει την εκδοχή της άσκησης πίεσης: «Υπάρχει ο φόβος ότι αν ενδώσουν στις διεκδικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν παρόμοιες επικριτικές για την Ε.Ε. κινήσεις και σε άλλες χώρες». «Παρατηρούμε όμως ότι δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο σχετικά με τις εκλογές», σπεύδει να προσθέσει στην «Κ». Ακόμη και στο ερώτημα κατά πόσον η Ευρωζώνη θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς ενός Grexit, δεν υπάρχει μία οριστική άποψη στους κόλπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό. Ενα είναι σαφές, κατά τη γνώμη του: «Περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι συνάρτηση των μεταρρυθμίσεων βήμα προς βήμα. Πόσο εφικτοί είναι τότε οι συμβιβασμοί, εναπόκειται κυρίως στον κ. Τσίπρα», καταλήγει ο κ. Ντέπεντορφ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία του Τόμας Σμιτ, δημοσιογράφου στην έγκυρη Zeit: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τη Μέρκελ ένα “ρητορικό” πρόβλημα. Ακόμη και αν μία κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα συμπεριφερθεί λογικά, η Μέρκελ δεν μπορεί να την ανεχθεί, γιατί θα είναι η μοναδική κυβέρνηση που διεκδικεί μία διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική. Η Μέρκελ δεν μπορεί να αποδεχθεί ακριβώς αυτό, γιατί η διαχείριση της κρίσης ήταν έως τώρα εφικτή μόνο με τη συναίνεση όλων των χωρών και υπό την καθοδήγηση της ίδιας». Πάντως και ο κ. Σμιτ θεωρεί ότι «αυτή τη φορά η κατάσταση είναι σοβαρή. Οι αγορές, που έχουν προειδοποιηθεί εγκαίρως, έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν ένα Grexit, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει, λοιπόν, μεγάλο κομμάτι της “εκβιαστικής” του ισχύος… Οσο για τις απειλές του ότι θα φέρει άλλους πιστωτές στη χώρα, τους Κινέζους, τους Ρώσους ή τους Τούρκους, ουδείς τις παίρνει σοβαρά». Οπως λέει στην «Κ» ο αρθρογράφος της ιστορικής εφημερίδας του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, Χέλμουτ Σμιτ: «Στη Γερμανία δυσκολεύονται πολλοί να καταλάβουν ότι οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αφορούν και αμιγώς εσωτερικά ζητήματα… Εδώ λένε: “Μα, οι Ελληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ποια είναι τα πραγματικά τους συμφέροντα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λογική ανταμείβεται!”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή