­­Ενα τεστ… αυτογνωσίας πριν από τις εκλογές

­­Ενα τεστ… αυτογνωσίας πριν από τις εκλογές

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρ. είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτές σκέφτεται να ψηφίσει «Ποτάμι», αλλά έλα που το τεστ την έβγαλε ΔΗΜΑΡ… Ο Ν. είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες, τώρα λέει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του βγήκε Κίνημα. Ο νεοδημοκράτης Α. θα το ρίξει πάλι στην κυβέρνηση, όμως το σύστημα του δείχνει ΔΗΜΑΡ. Ο Γ. είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο άνθρωπος, αλλά μ’ αυτά και μ’ αυτά φοβάται να κάνει το τεστ μη βγει ΔΗΜΑΡ και έχουμε άλλα.

Ηταν που ήταν φορτισμένη η προεκλογική περίοδος, με τις συζητήσεις στις παρέες να μονοπωλούνται σχεδόν με τα «τι θα ψηφίσεις», «μα τη Ραχήλ Μακρή;», «ε, όχι και ΓΑΠ», «τι εννοείς όχι και ΓΑΠ», «Θεέ μου, οι γονείς μου θα ψηφίσουν Ποτάμι» κ.ο.κ., ήρθε και το helpmevote.gr και μας αποτελείωσε. Η ηλεκτρονική εφαρμογή που μέσα από 31 ερωτήσεις ανιχνεύει το ποσοστό ταύτισής μας με τις θέσεις των κομμάτων έβαλε νέα φιτίλια στον διάλογο, αφού σε πολλές περιπτώσεις, και κυρίως σε όσους τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αναπάντεχα. Κι αν κάποιοι έδωσαν μόνοι τους την εξήγηση («εμ, βέβαια, απάντησα σε όλα «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ», πώς να μη βγω ΔΗΜΑΡ», όπως μονολόγησε ο Σ. μετά το τεστ), άλλοι είδαν στην αναντιστοιχία μεταξύ αποτελεσμάτων και πρόθεσης ψήφου ως ευκαιρία για σκέψη.

Πάντως, σίγουρα το τεστ δεν είναι «χαλασμένο», όπως απεφάνθη η Κ., που είδε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο σκοπεύει να ψηφίσει, τέταρτο στην προσωπική της κατάταξη μετά τη ΔΗΜΑΡ, το Κίνημα και το «Ποτάμι». «Αυτό μπορεί να συμβεί εάν, για παράδειγμα, κάποιος τηρεί λιγότερο αντιμνημονιακή στάση από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά μιλώντας στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας και εκ των δημιουργών του HelpMeVote κ. Ιωάννης Ανδρεάδης. Οπως εξηγεί, από την ανάλυση των δεδομένων στις εκλογές του ’12, οπότε η εφαρμογή είχε επίσης «τρέξει», προέκυψε ότι ενώ πολλοί δήλωναν πως θα ψηφίσουν αριστερό κόμμα, απαντούσαν συντηρητικά στα ερωτήματα σχετικά με τη μετανάστευση. «Κάποιος, λοιπόν, που είναι αντιμνημονιακός, αλλά ταυτόχρονα έχει αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις, μπορεί να εκπλαγεί με τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποφασίζουμε εμείς τις θέσεις των κομμάτων», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται μέσω ενός ερωτηματολογίου από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών βάσει του πολιτικού προγράμματος, της κομματικής ταυτότητας και των δημοσίων δηλώσεων των στελεχών τους σε συνεργασία με τα κόμματα. Στη συνέχεια, οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων με εκείνες που παρέχονται από τους χρήστες, καταλήγοντας στην κατάταξη των κομμάτων με βάση τον βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος – πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.

«Η επιλογή κόμματος δεν είναι μονοδιάστατη», σημειώνει στην «Κ» ο συνδημιουργός της εφαρμογής κ. Θόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας. «Επιλέγουμε με βάση τη γενική κοσμοθεώρησή μας, την ιδεολογία μας, δηλαδή ανάλογα με την πρόταση του κάθε κόμματος για την οργάνωση της κοινωνίας, με βάση τα πρόσωπα, εάν έχουμε ταύτιση με τον αρχηγό ή τα στελέχη, με βάση τα προγράμματα, αλλά και άλλους προσωπικούς λόγους, όπως, για παράδειγμα, εάν με το τάδε κόμμα κατεβαίνει ο… κουμπάρος μας».

Πολλοί από τους ψηφοφόρους, επίσης, μπορεί να συμφωνούν με τις θέσεις ενός κόμματος, αλλά δεν έχουν πίστη ότι αυτά θα γίνουν πράξη. «Ο στόχος του εργαλείου είναι να βοηθήσει τον κάθε πολίτη στην επιλογή του, να γνωρίσει τις θέσεις των κομμάτων. Μπορεί η πολιτική να γίνεται πλέον με όρους επικοινωνίας, όμως σε τελική ανάλυση καταλήγουμε να ψηφίζουμε πολιτικές που επηρεάζουν όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας, τη ζωή μας. Το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να πάμε να ψηφίσουμε ξέροντας τι προτείνουν τα κόμματα», καταλήγει ο κ. Χατζηπαντελής.

Πάντως, το τεστ έχουν ήδη «περάσει» σχεδόν 300.000 ψηφοφόροι, με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό στις εκλογές του Μαΐου του 2012 να φτάνει τις 480.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή