Ψήφος για διαπραγμάτευση υψηλού ρίσκου

Ψήφος για διαπραγμάτευση υψηλού ρίσκου

Με το βλέμμα και τη σκέψη στις Βρυξέλλες, όπου από σήμερα πραγματοποιούνται κρισιμότατες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση έλαβε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα και τη σκέψη στις Βρυξέλλες, όπου από σήμερα πραγματοποιούνται κρισιμότατες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση έλαβε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά την τριήμερης διάρκειας συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τελική ομιλία του να τονίζει, ακριβώς ενόψει των διαπραγματεύσεων, ότι από την ατζέντα της Αθήνας απουσιάζει κάθε σκέψη για συνέχιση πολιτικών λιτότητας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία χαρακτηρίστηκε γενικώς από μάλλον χαμηλούς τόνους: η πρόσφατη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, η εθνική αναμονή του αποτελέσματος των εν εξελίξει σκληρών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και πιστωτές δεν άφησαν χώρο για επιθετική κριτική από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Μόνο δύο φορές, ουσιαστικά, καταγράφηκαν εντάσεις. Αμφότερες, δε, προσέλαβαν χαρακτήρα προσωπικής σύγκρουσης: η μία ήταν με την επιλογή του κ. Αντ. Σαμαρά στην καταληκτική του ομιλία να μιλήσει εντόνως επικριτικά για επιλογές προ- και μετεκλογικές του κ. Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. διατυπώνει απόψεις που παραπέμπουν στις θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η δεύτερη ήταν μεταξύ των κ. Στ. Θεοδωράκη και Π. Καμμένου. Η χρήση του όρου «ακροδεξιά» από τον πρόεδρο του «Ποταμιού», κατά την αναφορά του στο κόμμα του κ. Καμμένου, προκάλεσε την έντονη δυσφορία του προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος επέκρινε τον κ. Θεοδωράκη με αφορμή τη δημοσιογραφική σχέση του με την παλαιά ΕΡΤ. Αυτό το επεισόδιο διήρκεσε λίγο, με τους δύο άνδρες να έχουν προλάβει να ανταλλάξουν σκληρά λόγια για την προσωπική διαδρομή ενός εκάστου.

Νωρίτερα και απέναντι σε υπουργούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους απέφυγαν να παρουσιάσουν χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος ανά τομέα ευθύνης, η κριτική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάστηκε κυρίως στην ανάδειξη σημείων που κατά την άποψη των στελεχών της Ν.Δ. αποκαλύπτουν πολυφωνία και εσωτερικές αντιθέσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη τακτική φάνηκε αρκετές φορές να ακολουθεί και το «Ποτάμι».

Στο στόχαστρο, περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, βρέθηκε όπως ήταν φυσικό ο επί των Οικονομικών υπουργός, κατά του οποίου άφησαν αιχμές οι κ. Π. Λαφαζάνης και Δημ. Στρατούλης. Αφορμή ήταν κυρίως οι τοποθετήσεις του αναφορικά με το ποσοστό των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η χθεσινοβραδινή δήλωσή του ότι το ενδεχόμενο μιας ρήξης με τους εταίρους δεν έχει εγκαταλειφθεί, όσο και αν η κυβέρνηση το απεύχεται και εργάζεται για να αποφευχθεί. Με τέτοιες απόψεις αποδυναμώνεται η πραγματική θέση της οικονομίας και κατ’ επέκταση η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, σχολίαζαν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Ευ. Βενιζέλος, νωρίτερα σχολιάζοντας την εικόνα της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο για «ενθουσιασμό που αγγίζει τα όρια της εθνικιστικής έξαρσης».

Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου εντός μηνός, μέσω του οποίου θα ανοίξει εκ νέου η ΕΡΤ, αλλά όχι –όπως σημείωσε– με τους όρους που λειτουργούσε κατά το παρελθόν. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι πρώην εργαζόμενοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν με αμοιβές οι οποίες θα καλύπτονται από το ανταποδοτικό τέλος και όχι, δηλαδή, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται, τέλος, ότι απών από την ψηφοφορία ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος, λόγω ασθενείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή