Εθνοπατριωτισμός και μετά ρήξη;

Εθνοπατριωτισμός και μετά ρήξη;

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοιο εθνοπατριωτικό ενθουσιασμό, όπως αυτόν που βιώσαμε το διήμερο των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου σε επίπεδο επισήμων, χρόνια είχαμε να δούμε. Ολοι μαζί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον υπουργό Παιδείας βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ζούμε τη δεύτερη παλιγγενεσία μετά το 1821 από την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε στην εξουσία. «Καμία σχέση» όπως είπε πριν αρχίσουν τα κλαρίνα μία ενθουσιασμένη κυρία μπροστά στην κάμερα, όταν τη ρώτησαν πως της φάνηκε η χθεσινή παρέλαση…

Αλλά ενώ ο εθνοπατριωτισμός καλά κρατεί, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα στον οικονομικό τομέα. Οι τελευταίες ενδείξεις είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης παραμερίζεται σταδιακά και μπαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό και ο λόγος γίνεται πια για «λίστα Τσίπρα» που αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες προς αξιολόγηση. Φαίνεται όμως ότι ο καταρτισμός της δεν είναι εύκολος, καθώς η κυβέρνηση πέφτει συνεχώς επάνω στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της. Εξ ου και η καθυστέρηση, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Το κακό είναι ότι το εγχώριο κλίμα του εθνοπατριωτικού ενθουσιασμού δεν έχει μεταλαμπαδευτεί στο εξωτερικό. Κρίνοντας από δηλώσεις, δημοσιεύματα και πιέσεις, η αίσθηση που επικρατεί εκεί είναι ότι η Αθήνα μάλλον δεν θέλει και πιθανότατα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που συμφώνησε στις 20 Φεβρουαρίου και στις 20 Μαρτίου. Είναι τυχαίο ότι ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για ρήξη εν μέσω πανηγυρισμών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή