Αρνητικό κοινοβουλευτικό ρεκόρ

Αρνητικό κοινοβουλευτικό ρεκόρ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δύο –προφανώς άσχετες– διατάξεις οι οποίες αφορούν ζητήματα φοίτησης μαθητών του Λυκείου έρχεται να ενισχύσει τον εικονικό φάκελο υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση νέου αρνητικού για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ρεκόρ: μέσα σε μόλις ένα μήνα (για την ακρίβεια 35 ημέρες από τότε που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης) έχει επιτύχει να πράξει σχεδόν όλα εκείνα που ως αξιωματική αντιπολίτευση επί τουλάχιστον δύο χρόνια κατήγγελλε σε καθημερινή βάση.

Δεσπόζουσα θέση, ασφαλώς, κατέχουν οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της κοινοβουλευτικής επικύρωσης. «Σε διάστημα μικρότερο της διετίας, η κυβέρνηση σημείωσε ρεκόρ πράξεων εκτροπής από το δημοκρατικό πολίτευμα και την κοινοβουλευτική λειτουργία: (Υπάρχουν) 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου», σημείωνε η σημερινή πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου σε άρθρο της που εμπεριέχεται (σελ. 11) στη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο» που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προ των τελευταίων εκλογών. Η συγκεκριμένη απαρίθμηση σημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «περνούσε» μία ΠΝΠ κάθε μήνα. Η σημερινή πλειοψηφία έχει καταφέρει να την ξεπεράσει: δύο ΠΝΠ σε ένα μήνα! Η κακή ημέρα, ωστόσο, είχε φανεί από πολύ νωρίς.

Το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφορούσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο, επέλεξε να συμπεριλάβει σε αυτό πολλές διατάξεις άσχετες με το κεντρικό θέμα του.

Αφορούσαν υποθέσεις λειτουργίας κυβερνητικών και κρατικών οργάνων. Το πολυνομοσχέδιο «διανθίστηκε» από εννέα υπουργικές τροπολογίες, εκ των οποίων, μάλιστα, η μία (για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας) ήταν εκπρόθεσμη. Στα αξιοσημείωτα, τότε, είναι ότι τελευταία στιγμή «πείστηκε» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός να μην καταθέσει –όπως είχε προαναγγείλει στην αρμόδια Επιτροπή– άλλες 14 τροπολογίες για θέματα του υπουργείου του.

Δεύτερο νομοσχέδιο, το σχετικό με τις «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» (που αφορούσε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές). Κατετέθη ως «κατεπείγον», γκρεμίζοντας έναν ακόμη «πύργο», εξ εκείνων που

θεσμικά κατήγγελλαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ηταν με αφορμή «κατεπείγοντα» νομοσχέδια της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ο κ. Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο στην αίθουσα της Ολομελείας για «πραξικοπηματικές διαδικασίες».

Εκπρόθεσμη ήταν και η μία εκ των τριών τροπολογιών (ώρα κατάθεσης, σύμφωνα με την ειδική σήμανση των υπηρεσιών της Βουλής, 19.50 της Παρασκευής 3 Απριλίου) που συνόδευσαν το τρίτο νομοσχέδιο: ήταν νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις προχθές και περιέχει διάταξη η οποία φαίνεται να «οδηγεί» τον Σάββα Ξηρό εκτός φυλακής, μετατρέποντας την ποινή του από ισόβια φυλάκιση σε κατ’ οίκον κράτηση. Στο «μέτωπο» των τροπολογιών πρέπει να προστεθεί η περίπτωση (νέο ρεκόρ) υπουργικής τροπολογίας που προέβλεπε υπαγωγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων απεσύρθη σχεδόν αμέσως μετά την επίσημη κατάθεσή της.

Ερωτήσεις

Και στο μέτωπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταγράφονται προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο τον μη καθορισμό –από το Μέγαρο Μαξίμου– ημέρας που ο κ. Αλ.Τσίπρας θα απαντάει σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της «Ωρας του πρωθυπουργού». Από τα μέσα Μαρτίου έχει γνωστοποιηθεί πως το Κοινοβούλιο αναμένει αυτήν την πρωθυπουργική κίνηση, αλλά έως χθες, ουδέν υπήρξε. Σημειώνεται ότι από τις 19 Μαρτίου έχουν κατατεθεί 16 ερωτήσεις, επίκαιρες και μη, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, με μόνο τις τέσσερις από αυτές να έχουν απαντηθεί γραπτώς διά διαφόρων υπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή