Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 157 «ναι» βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών», μέσω του οποίου προωθείται, εκτός των άλλων, και η επαναπρόσληψη υπαλλήλων των οποίων η απόλυση τα τελευταία χρόνια θεωρήθηκε αντισυνταγματική. Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία επί 254 παρόντων, 79 ψήφισαν «όχι» ενώ υπήρξαν και 17 «παρών».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών συνεχιζόταν από το πρωί και για δεύτερη ημέρα με τα μάτια στραμμένα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων όπου σήμερα πραγματοποιούνταν κρισιμότατες επαφές στελεχών της κυβέρνησης με κορυφαίους αξιωματούχους των θεσμών.

Η ΝΔ, πρωτοστατώντας στια αντιδράσεις και τη διαφωνία της αντιπολίτευσης επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων, υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του σχεδίου νόμου.

Με ηχηρό τρόπο, το ζήτημα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ανέδειξε σε παρέμβασή του το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Η θα προσχωρήσετε, με καθυστέρηση στην πολιτική μας, ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό που τον εξαπατήσατε, ή θα καταστραφεί η χώρα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η σχετική με το περί μη βιωσιμότητας παρέμβαση που φέρεται να έκανε το ΔΝΤ, «δεν είναι πράξη φιλική προς την Ελλάδα. Είναι ωμή απειλή ξαφνικού θανάτου της Ελλάδας, είναι απειλή ότι θα επαναληφθεί το αργεντίνικο παράδειγμα».

Λίγη ώρα νωρίτερα, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αθ. Πετράκος έδινε σαφή γεύση του τρόπου με τον οποίο σημαντικό τμήμα της κυβερνώσας πλειοψηφίας αντιλαμβάνεται τις διαπραγματεύσεις: «Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι μόνο με το λαό για το λαό. Είναι για όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό στηρίξτε μας και μην μας ζητάτε να υποταχθούμε. Ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική, είναι αγώνας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», είπε.

Στην αρχική παρέμβασή του, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος υπεραμυνόμενος του νομοθετήματος που τίθεται προς ψήφιση, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο πλήγμα στη λογική των μνημονιακών ρυθμίσεων». Στον αντίποδα, ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου τόνισε ότι το σχέδιο νόμου «υπακούει» στο σύνθημα πως «νόμος είναι το δίκιο του πελάτη», ανοίγοντας εκ νέου το ζήτημα της «σύγκρουσης συμφερόντων» που –όπως υποστηρίζει σε όλους τους τόνους η αντιπολίτευση- υπάρχει στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου, μια και με το νομοθέτημα επαναπροσλαμβάνονται εκείνοι που προεκλογικά είχαν προσφύγει στο δικηγορικό του γραφείο διεκδικώντας ακριβώς την επαναπρόσληψή τους στο δημόσιο.

Σύγκρουση συμφερόντων

«Δεν μπορείτε να νομοθετείτε και με αυτό τον τρόπο να διευκολύνετε τους πρώην πελάτες σας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Με αιχμή ακριβώς το θέμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν είναι προσωπικό μου ζήτημα. Δεν ασκώ προσωπική πολιτική. Εξυπηρετούμε το κράτος των πολλών, υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολλών», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα όσα εναντίον του γράφονται και λέγονται επί του συγκεκριμένου ζητήματος συνιστούν «βρωμερή συκοφαντία».

Στο περιθώριο μιας συζήτησης η οποία, ως σήμερα το μεσημέρι δεν χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, όπως σχεδόν όλες όσες έχουν προηγηθεί, ανέκυψε και «μικρό θέμα Ν. Βούτση». Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να επισημάνουν το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι παρών και συχνά παρεμβαίνει περίπου σε όλες τις συνεδριάσεις Επιτροπών και Ολομέλειας, όταν εξετάζονται ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος. «Ομολογώ ότι δεν υπάρχει συνεδρίαση στην οποία να μην έχει παραστεί, να μην είναι παρών», σχολίασε ο κ. Β. Κικίλιας.

«Ως προς το αν παρίσταμαι ή όχι στη συζήτηση νομοσχεδίων, θα σας πω ότι έτυχε να είναι όλα τα νομοσχέδια του δικού μου «κελύφους» Υπουργείων. Περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι κάτι άλλο, ούτε μου έχει αποδοθεί κάποιος δόλος. Εχω τόσες δουλειάς στο Υπουργείο», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η απάντηση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγη ώρα αργότερα, επανήλθε κάνοντας λόγο για «πανεπόπτη υπουργό. Ο κ. Βούτσης είναι επιτηρητής και πανεπόπτης όλων των υπουργών που δεν ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και των Αν.Ελλ.», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Δύο «αγκάθια»

Πέραν όλων των άλλων, που αφορούν είτε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα ή επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, ακόμα δύο θέματα αναδείχθηκαν σε «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το πρώτο αφορά τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να δημοσιεύονται αποφάσεις ή πράξεις οικονομικού περιεχομένου με μιρκή χρονική καθυστέρη στην Διαύγεια. Απαντες υπογραμμίζουν ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμιοσης ανοίγει «κερκόπορτα» για κατάργηση του θεσμού της Διαύγειας.

Το δεύτερο έχει σχέση με την προωθούμενη πρόβλεψη να υπάρχουν όρια ηλικίας για τους προέδρους και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ερμήνευσε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει μη αρεστούς σε εκείνη νυν υπηρετούντες στις ανεξάρτητες Αρχές. Αργά το μεσημέρι, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική βελτίωση, μέσω της οποίας θα προβλέπεται η εξαίρεση των νυν μελών από την νέα αυτή, περί την ηλικία, ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή