Ενστάσεις ΗΠΑ για Turkish Stream

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση των ενστάσεων για τον αγωγό Turkish Stream και της προέκτασής του στην Ελλάδα, προχώρησαν οι ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του State Department για θέματα ασφαλείας και ενέργειας, Aμος Χόκστιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έφτασε χθες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, εμφανίστηκε με δηλώσεις του να υποβαθμίζει τον αγωγό ρωσικών συμφερόντων, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει την επαναπροσέγγιση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, αμφισβητώντας τη ρεαλιστικότητά του. «Εχω συνηθίσει να εργάζομαι για project που ξέρω ότι υπάρχουν. Ο Νότιος Διάδρομος είναι ένας υπαρκτός διάδρομος», δήλωσε ο κ. Χόκστιν, όταν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ο αγωγός Turkish Stream έρχεται σε αντίφαση με τον Νότιο Διάδρομο.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ασκούσε τη δική της πίεση στην ελληνική πλευρά, με τον επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ να ανακοινώνει την έναρξη της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream. «Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», δήλωσε ο κ. Μίλερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Χόκστιν στην Αθήνα, ο κ. Μίλερ είχε ανακοινώσει από την Αγκυρα την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για τον αγωγό Turkish Stream και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν. Η αντίδραση των ΗΠΑ στον Turkish Stream και κυρίως στην προέκτασή του προς την Ελλάδα, συνδέεται με τη σταθερή θέση των ΗΠΑ για σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, που καλύπτει σήμερα το 30%-35% των συνολικών αναγκών της σε αέριο.

Οι ενστάσεις της αμερικανικής πλευράς προς την ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο Turkish Stream είχαν εκφρασθεί και στις αρχές Μαρτίου, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη η βοηθός υπουργός των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρόμπιν Ντάνιγκαν. Τόσο η κ. Ντάνιγκαν τον Μάρτιο όσο και ο κ. Χόκστιν, χθες, εξέφρασαν στην Αθήνα τη στήριξή τους στον αγωγό Tap που θα δώσει τη δυνατότητα προμήθειας της Ευρώπης με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κασπίας.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Χόκστιν μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε ότι συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ όσα διαφωνούμε». Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της προέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή