Αντιπαράθεση με αφορμή τη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία

Αντιπαράθεση με αφορμή τη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ζημία που προκάλεσαν οι εκλογές, οι οποίες δρομολογήθηκαν τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς και στο γεγονός ότι παραλαμβάνοντας η νέα κυβέρνηση γνώριζε πως στον πρώτο μήνα της θητείας της είχε να αντιμετωπίσει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία σχεδόν μισό δισ., αναφέρθηκε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας. Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε την κρισιμότητα της τρέχουσας κατάστασης.

«Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Κάποιοι δείκτες εξελίσσονται με έναν ικανοποιητικό τρόπο και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας, για να προσθέσει με έμφαση: «Υπάρχει αβεβαιότητα και αυτή η αβεβαιότητα πρέπει να εκλείψει».

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η απόφαση για εκλογές κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, που είναι και η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς, ήταν μια λάθος επιλογή. Οταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα ηγεσία με την ηγεσία που ακολούθησε είχε στα χέρια της ένα ίδιο χαρτί, το χαρτί το οποίο περιγράφει τις χρηματορροές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτές οι χρηματoρροές έδειχναν ότι θα υπήρχε ένα άνοιγμα στο ταμείο του κράτους της τάξης των 452 εκατομμυρίων ευρώ στις 24 του Φλεβάρη. Δεν μπορούσε να αρχίσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου τον Ιανουάριο, για να “σκάσουν” οι εκλογές τον Φεβρουάριο, γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να γίνονταν εκλογές χωρίς να μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν μισθούς και συντάξεις».

Απάντηση

Απαντώντας, ο πρώην υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, αφού ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα η χώρα το περασμένο έτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε: «Οι εκτιμήσεις ήταν –και ορθώς αναφέρεται σε αυτό ο κ. υπουργός– ότι αν η σημερινή κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία τον μήνα Φεβρουάριο, στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό. Πράγματι δηλαδή –δεν θυμάμαι τώρα αν είναι 450, 470 ή 500 εκατομμύρια– το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό τον λόγο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή