Βαρουφάκης: «Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση ο ΦΠΑ

Βαρουφάκης: «Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση ο ΦΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο του συμβιβασμού, στο θέμα του ΦΠΑ που είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια, ως γνωστόν, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σήμερα το πρωί στη Βουλή, δίνοντας έτσι νέες διαστάσεις ως προς την προοπτική μιας επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Ειδικότερα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι σε περίπτωση που μετά από τον προσεχή Σεπτέμβριο αποφασιστεί αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα νησιά, θα προβλεφθεί ένα «σύστημα απλό και ηλεκτρονικό» που θα αφορά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών και θα λειτουργεί έτσι ώστε να τους επιστρέφεται η διαφορά του φόρου που θα καταβάλλουν. Είναι η παραχώρηση που θα κάνω για να κλείσω τη διαπραγμάτευση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι ισχυρότατες οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με την κα Ανκελα Μέρκελ αναγκάστηκε επί ώρα πολλή να της εξηγεί τη σημασία της πολιτικής των φόρων για τη νησιωτική Ελλάδα. «Είναι τεράστια η πίεση από τους δανειστές», είπε με έμφαση. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι ο ΦΠΑ είναι μόνο ένα από τα πολλά «αγκάθια» και «πληγές» που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτό και άλλα εκατό προβλήματα είναι πληγές για τον τόπο. Ολα αυτά τα αγκάθια αφορούν αδικίες, αναποτελεσματικότητες και τη συνέχιση της κρίσης».

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε ευθύνες για αρκετά από τα σημερινά αδιέξοδα (όπως για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ) στις κυβερνήσεις Παπαδήμου-Βενιζέλου και Σαμαρά, με τους ερωτώντες βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι η καταγραφόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτήρισε «ντροπή για την Ελλάδα» τη συμφωνία που υπεγράφη για συμβιβασμό με τη Siemens.

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε (στο πρόγραμμα ποσοτικής της ΕΚΤ) είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν συμμετείχαμε, γιατί αυτό θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή