Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και το G7

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε να έχει την τύχη του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όταν στις 7 και 8 Ιουνίου φιλοξενήσει στο Ελμάου της Βαυαρίας τη σύνοδο κορυφής των 7 πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου. Η κ. Μέρκελ δεν έχει ξεχάσει ότι ο κ. Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα μία σύνοδο κορυφής επικεντρωμένη στα προβλήματα της παγκόσμιας ανάκαμψης το 2011, όταν ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου. «Η Μέρκελ ήταν εκείνη που αντιδρούσε λιγότερο» θυμάται ένας παρευρισκόμενος στη θρυλική πια συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με τους δύο ισχυρούς πολιτικούς της Ε.Ε. «Ο Σαρκοζί ήταν έξαλλος, ο Παπανδρέου του είχε χαλάσει τη σύνοδο κορυφής».

Ηταν τότε που οι Αμερικανοί είχαν κατηγορήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι αφήνει την Ελλάδα να οδηγηθεί στην καταστροφή για μερικά δισεκατομμύρια, κάτι που σύμφωνα με μία εκδοχή την οδήγησε για πρώτη φορά στη ζωή της σε μία εκδήλωση που δεν την συνηθίζει δημόσια: να δακρύσει.

Ποια ωστόσο είναι η πραγματική εικόνα που έχουν στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα; Σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι δεν υπάρχουν «εύκολες λύσεις» στο ελληνικό πρόβλημα. Γνωρίζει ότι η κατάσταση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι εξίσου δύσκολη με των προκατόχων του με τη διαφορά, όπως λέει, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να την δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Ο κ. Σόιμπλε χρειάζεται την κ. Μέρκελ και τη σχέση της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς δεν κρύβει πλέον πως δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του. Αυτό το πρόβλημα περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Αθήνα έχει χάσει την επαφή με τη Βιλχελμστράσε (όπου βρίσκεται το γερμανικό ΥΠΟΙΚ) που διέθεταν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών της κρίσης, από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ώς τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ από την αρχή είχε συμφωνήσει στις συζητήσεις της με τον κ. Τσίπρα ότι τα μεγάλα «θέματα» της διαπραγμάτευσης θα έμεναν για την περίοδο κοντά στο λεγόμενο τρίτο πακέτο και θα εξαιρούνταν από την τρέχουσα αξιολόγηση. Η κ. Μέρκελ δεν είχε αντίρρηση αρκεί να μην ανατρεπόταν το πλαίσιο. Ποιο όμως πλαίσιο; Του 3% πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως δεχόταν αρχικά το πρόγραμμα, του 2% όπως δέχθηκε στη συνέχεια το ΔΝΤ ή του 0,75-0,50%, όπως θέλει η Αθήνα; Και είναι δυνατόν η κ. Μέρκελ που επέβαλε το ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης να αποδεχθεί την ολοκλήρωση –έστω και τμηματικά– της τρέχουσας αξιολόγησης χωρίς το ΔΝΤ, όταν το τελευταίο ζητάει ελάφρυνση του χρέους για να γίνει βιώσιμο;

Ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει ότι στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Χωρίς αυτόν –είναι 43 χρόνια βουλευτής– και τις τοποθετήσεις του δύσκολα θα καταφέρει η κ. Μέρκελ να μη «ματώσει» σοβαρά στη διαδικασία του Κοινοβουλίου που θα πρέπει, με βάση τη συζήτηση για την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου, να αποφασίσει την εκταμίευση της κουτσουρεμένης δόσης των 3,7 δισ. προς την Αθήνα, αν και όταν συμφωνήσουν τα τεχνικά κλιμάκια για την αναθεώρηση του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και τη νέα αρχιτεκτονική του ΦΠΑ.

Την περασμένη Τρίτη ο κ. Σόιμπλε εξήγησε στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αθήνα. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βάλει «την όπισθεν» στις μεταρρυθμίσεις. Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές που είχαν έρθει στην Αθήνα ενίσχυσαν την εκτίμηση του Σόιμπλε, ενώ και πολλοί σοσιαλδημοκράτες βουλευτές κάνουν παρόμοιες εκτιμήσεις. «Συνεχώς λένε από τη νέα κυβέρνηση ότι τους “στραγγαλίζει” η Ευρώπη μέσω της ΕΚΤ και συνεχώς κάνουν μονομερείς ενέργειες. Και θέλουν την Ευρώπη να πληρώσει πολλές από αυτές» είπε στην «Κ» στέλεχος της σοσιαλδημοκρατικής Κ.Ο. «Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ ίσως περισσότερο από την κυβέρνησή σας», κατέληξε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή