SOS για την Υγεία από τον Α. Ξανθό

SOS για την Υγεία από τον Α. Ξανθό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημόσιες δομές υγείας απειλούνται με λειτουργικό μπλακ άουτ, προειδοποίησε με τόνους δραματικούς σήμερα από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, τονίζοντας ότι ουσιαστικά μόνη ελπίδα για την επίλυση των προβλημάτων και την άρση των αδιεξόδων είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί δημοσιονομική ανάσα στη χώρα.

«Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιες τις δημόσιες δομές» είπε χαρακτηριστικά. Και αφού σημείωσε ότι εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας, σημείωσε ότι είναι «υπό διάλυση το ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε μια ειδική παράμετρο, που όπως είπε είναι η εξουθένωση του προσωπικού: «Βρίσκεται σε διακινδύνευση το εθνικό σύστημα υγείας με τους προϋπολογισμούς που έχουν καταρτιστεί. Οι πληγές του ΕΣΥ λόγω των περικοπών της τελευταίας πενταετίας πάρα πολλές, δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα. Το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος έχει δεχθεί μεγάλη πίεση. Υπάρχει το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης, και αφορά το 30% του προσωπικού. Ο μεγάλος κίνδυνος πέρα από τη χρηματοδοτική επάρκεια και την επάρκεια των υλικών, είναι η κατάρρευση και του ηθικού των ανθρώπων», πρόσθεσε. Για να συμπληρώσει:

«Το μνημονιακό πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε στις εκλογές. Τώρα υπάρχει η δύσκολη και επώδυνη πορεία μετάβασης σε άλλο πολιτικό σχέδιο, όχι για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους, αλλά για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων. Η ανθρωπιστική κρίση είναι παρούσα και δίπλα μας. Θέλουμε έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία για χώρα και λαό. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση ΕΣΥ, να μην κλείσουν δημόσιες δομές και να μην καταρρεύσουν πολύ κρίσιμες υπηρεσίες» – κάτι που όπως υποστήριξε θα συμβεί τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους, αν δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις.

Απέναντί του, βουλευτής του ΚΚΕ, σε ερώτηση οποίου κλήθηκε να απαντήσει κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

«Συνεχίζετε το «μνημόνιο 2» και ετοιμάζεστε και για τρίτο. Οσα λέτε είναι σε αντίθεση με όσα κάνετε. Δεν υπάρχει προοπτική ότι θα ανακτηθούν οι απώλειες της πενταετίας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Στ. Τάσσος. Για να προσθέσει ότι «μόνη λύση είναι η ρήξη και η λαϊκή εξουσία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή