ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελ Εριάν στην «Κ»: Μετά το «όχι» δύσκολα θα συνεργασθεί η Ευρωζώνη με την Ελλάδα

el-erian-stin-k-meta-to-ochi-dyskola-tha-synergasthei-i-eyrozoni-me-tin-ellada-2091829

Μια πολύ ζοφερή εικόνα των εξελίξεων για την Ελλάδα σκιαγραφεί με δηλώσεις του στην «Κ» ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).

«Στα πιο πιθανά σενάρια εργασίας είναι δύσκολο να δει κανείς πως η Ελλάδα, ακόμη και αν το επιθυμεί, θα μπορέσει να αποκαταστήσει μια λειτουργική σχέση με την Ευρωζώνη» τονίζει και προσθέτει:

«Ενδεχομένως να είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα προχωρήσουν στο σχέδιο Β, με στόχο την αντιμετώπιση, το συντομότερο δυνατό, της διαφαινόμενης πλέον περαιτέρω ανθρώπινης ταλαιπωρίας, πόνου και αβεβαιότητας».

Ο κ. Ελ Εριάν επισημαίνει πως «το τί θα ακολουθήσει εξαρτάται από τρία κύρια ζητήματα: εάν η Ελλάδα και οι πιστωτές της δύνανται να εργασθούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές σε δυο πολύ διαφορετικές ερμηνείες του τι σημαίνει το "όχι", εάν οι ήδη τραγικές συνθήκες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω καθυστερήσεων στην επαναλειτουργία των τραπεζών και δυσκολίες στην άντληση μετρητών από τα ΑΤΜ, προσφέρουν τον αναγκαίο χρόνο στους πολιτικούς για να κάνουν αυτό που πρέπει, και κατά πόσον η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα ώστε να περιορίσει τη μετάδοση».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των διεθνών αγορών τις επόμενες ώρες, προβλέπει ότι θα υπάρξουν «πιέσεις στα ομόλογα της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης και αναδυόμενων αγορών».

Ο κ. Ελ Εριάν είχε δηλώσει πρόσφατα στην «Κ» ότι ένα δημοψήφισμα επρόκειτο τελικά να αποβεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όχι απλά είναι διαχειρίσιμη, αλλά επιθυμητή.