Σάλος ακόμη και στη Γερμανία για τον Σόιμπλε

Σάλος ακόμη και στη Γερμανία για τον Σόιμπλε

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο Σόιμπλε περί πενταετούς Grexit και η αρχικά υποτονική αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχουν προκαλέσει σάλο στο κόμμα της συμπολίτευσης (SPD) και τη γερμανική αντιπολίτευση, καθώς και σε μεγάλη μερίδα του Τύπου στη Γερμανία, ενώ την αποδοκιμασία του για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ. Η γερμανική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη με ένα μεγάλο κομμάτι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και τη ναυαρχίδα του εκδοτικού συγκροτήματος Αξελ Σπρίνγκερ, την ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, να τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής Σόιμπλε και την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει επονείδιστη την πρόταση του υπουργού Οικονομικών και να απειλεί μάλιστα με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εναντίον του, επειδή δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του.

Παράλληλα, οι σοσιαλδημοκράτες σπαράσσονται από εσωκομματικό εμφύλιο που προκάλεσε η δήλωση Γκάμπριελ πως είχε λάβει γνώση του σχεδίου Σόιμπλε.

Mέσα σε λίγες ώρες η ανάρτηση του αντικαγκελάριου στο Facebook πως το SPD «φυσικά» ήξερε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών απέσπασε εκατοντάδες υβριστικά σχόλια. «Αν θέλεις ένα κύμα αποχωρήσεων από το κόμμα, Ζίγκμαρ, συνέχισε έτσι», ήταν ένα από τα σχόλια των «φίλων» του στο Facebook. Οι 460.000 σύντροφοι όμως δεν είχαν ιδέα, προσέθεσε ένας άλλος. Παντελή άγνοια για τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών όμως δήλωσαν και πρωτοκλασάτα στελέχη των σοσιαλδημοκρατών. «Το προσωρινό Grexit δεν είναι σοβαρή πρόταση, αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», σχολίασε ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ ο αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, Χουμπέρτους Χάιλ, κατηγόρησε τον Σόιμπλε για δόλια παιχνίδια. «Το σχέδιο του περί Grexit ΔΕΝ απολαμβάνει την υποστήριξη του SPD», έγραψε στο Twitter και το «δεν» ήταν γραμμένο με κεφαλαία γράμματα. Αργά χθες το βράδυ, σε μια πυροσβεστική κίνηση σε κοινή τους επιστολή Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, διαβεβαίωσαν ότι το προσωρινό Grexit «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», παρόλο που προστίθεται η υποσημείωση πως «κάθε λύση θα πρέπει να έχει ουσία».

Αγανάκτηση Πρασίνων

Οι Πράσινοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το χαρτί του υπουργείου Οικονομικών και απείλησαν με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επειδή η γερμανική Βουλή δεν ενημερώθηκε σχετικά. «Ενας μεμονωμένος υπουργός δεν επιτρέπεται να διατυπώνει μία πρόταση με τόσο βαθιές και μακροπρόθεσμες συνέπειες, χωρίς την υποστήριξη του Κοινοβουλίου», είπαν κύκλοι του κόμματος σε επικοινωνία με την «Κ».

Οξείες ήταν οι επιθέσεις του κόμματος Die Linke κατά της κυβέρνησης: «Σόιμπλε και Γκάμπριελ θέλουν μια Γερμανική Ευρώπη, όχι μια Ευρωπαϊκή Γερμανία. Η κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ διαστρεβλώνεται ελαφρά τη καρδία και επιδεινώνεται η σχέση μας με τη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι ντροπή ότι ένας σοσιαλδημοκράτης ηγέτης πλειοδοτεί σε αναλγησία στη μείωση συντάξεων, αύξησης του ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ξεπερνά τη Μέρκελ σε επίπεδο εθνικιστικής ρητορικής», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση των ηγετών του αριστερού κόμματος, Ζάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς.

«Αν η Μέρκελ επιτρέψει το Grexit ή αφήσει για άλλο λόγο τη σύνοδο να αποτύχει, δεν θα έχει μόνο τη Γαλλία και την Ιταλία εναντίον της, αλλά και τους κυβερνητικούς της εταίρους στο Βερολίνο. Η Μέρκελ δεν θα θελήσει να γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας ως εκείνη που δρομολόγησε την κατάρρευση της Ελλάδας», σημείωνε σε χθεσινό της άρθρο η Sueddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες δεν θα είναι έκδηλες μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα βυθίσουν την Ευρώπη σε μία δραματική πολιτική κρίση.

Τέλος, παρά την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος Γκάουκ στη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξή του στο κανάλι ZDF πως θεωρεί αδιανόητη μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή