Αλ. Τσίπρας: Εμπιστοσύνη εκατέρωθεν

Αλ. Τσίπρας: Εμπιστοσύνη εκατέρωθεν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία του Eurogroup να ολοκληρώσει τις εργασίες του με συμφωνία και ένα κοινό ανακοινωθέν «κληροδότησε» εκκρεμότητες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να παραπέμπουν στους ηγέτες τη γεφύρωση των διαφόρων στα ζητήματα που εκείνοι δεν κατάφεραν να κλείσουν. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έσπευσε να δηλώσει «έτοιμος για συμβιβασμό». Φρόντισε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα το βράδυ, εάν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την άκαμπτη στάση που τήρησαν ορισμένοι εκ των ομολόγων του στο Eurogroup και την επιμονή τους να προστεθούν επιπλέον μέτρα στην πρόταση που είχε θέσει η Αθήνα, καθώς και για τη διαρκή επαναφορά από την πλευρά τους ζητήματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το ζήτημα της εμπιστοσύνης ετέθη και προς τον κ. Τσίπρα από τους ομολόγους του, λίγο μετά την έναρξη της Συνόδου. «Κάναμε την πρώτη κίνηση», απάντησε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ψηφοφορία στη Βουλή και στο μήνυμα ευρείας πολιτικής συναίνεσης σε μία συμφωνία με το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε η Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι όλη αυτή η διαδικασία έγινε ακριβώς για να αποτελέσει μήνυμα προς τους εταίρους ότι μπορούν να εμπιστευθούν τη δέσμευση της Αθήνας σε αυτή την κατεύθυνση, για να προσθέσει ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι αμφίδρομη διαδικασία». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στους ομολόγους του ότι έχει επίγνωση πως η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε σκληρή και δύσκολη συμφωνία, αλλά ότι είναι αποφασισμένος να φέρει τη συμφωνία αυτή πίσω στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ως «πολύ προβληματικό» το κείμενο που έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκαναν λόγο για «πολύ πολωμένο κλίμα», τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο, όπου, όπως προσέθεταν, για πρώτη φορά ήταν τόσο διακριτά τα δύο στρατόπεδα, ένα με σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας και ένα δεύτερο με χώρες που συντάχθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, σε διάλειμμα των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ντόναλντ Τουσκ. Εκεί ετέθησαν τέσσερα ζητήματα: η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, που δεν επιθυμεί η Αθήνα, η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αξίας 50 δισ., σε ίδρυμα στο Λουξεμβούργο, την οποία η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί, το θέμα του χρέους, για το οποίο η ελληνική πλευρά έβαλε αναφορά στο κείμενο του Eurogroup, παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, αλλά δεν τη δέχονταν οι υπόλοιποι και, τέλος, η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Η γερμανική πλευρά επέμεινε ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, με την Αθήνα να ζητά οι δύο διαδικασίες να αρχίσουν ταυτόχρονα, άμεσα, ώστε να μπορεί, επίσης άμεσα, η ΕΚΤ να απελευθερώσει ρευστότητα από τον ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή