Ν. Φίλης: «Το δημόσιο σχολείο θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη»

Ν. Φίλης: «Το δημόσιο σχολείο θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιο λόγο και με τις συνήθεις, σε τέτοιες περιπτώσεις, ατάκες περί μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ποιητική κορύφωση, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης. Ετσι, στη χθεσινή τελετή το ενδιαφέρον κέρδισαν η συγκίνηση αλλά και οι… παραλείψεις στον αποχαιρετιστήριο λόγο της υπηρεσιακής υπουργού Αγγελικής-Ευφροσύνης Κιάου, η παράδοξη σύσκεψη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά και οι διαβεβαιώσεις του νέου υφυπουργού Θεοδόση Πελεγρίνη προς το κοινό του.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «πρώτο μέλημά μας είναι η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς τα προβλήματα που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου». Πρόσθεσε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του δημόσιου βίου είναι αναγκαίες. Εχουν καθυστερήσει», και υποσχέθηκε ότι «θα οργανώσουμε έναν εθνικοκοινωνικό διάλογο για να αναδειχθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες, οι δρόμοι για την επίλυσή τους». Ο κ. Φίλης έκλεισε τον λόγο του με καβαφική διάθεση: «ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις», είπε. Δεν κέρδισε όμως παρά το τυπικό χειροκρότημα των υπαλλήλων του υπουργείου, που δεν γέμισαν την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων όπως επί Μπαλτά.

Αντίθετα, θερμό και ηχηρό χειροκρότημα και μπράβο για τις προσπάθειες που κατέβαλε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις παραλείψεις με ευθύνη του Τ. Κουράκη εισέπραξε η κ. Κιάου. Ευχαρίστησε με λόγο πειστικό τους υπαλλήλους του υπουργείου, ορισμένους εξ αυτών και ονομαστικά. Παρέλειψε, ωστόσο, να συμπεριλάβει στη λίστα των ευχαριστιών τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη. Η κ. Κιάου, μιλώντας στην «Κ», δήλωσε την εκτίμησή της για τον κ. Φίλη, τον οποίο είχε φοιτητή στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από την άλλη, ανέφερε ότι δεν θα συνεχίσει να προσφέρει αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες στη νέα ηγεσία, όπως έκανε επί Αριστείδη Μπαλτά.

Με ενθουσιασμό χειροκροτήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου (αναλαμβάνει Α’βάθμια και Β’βάθμια), όταν ανέφερε ότι «εάν τα σχολεία μας και τα ΑΕΙ δεν αλώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή, το οφείλουν στους εκπαιδευτικούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας Κώστας Φωτάκης, που είχε το ίδιο πόστο στην προηγούμενη πολιτική κυβέρνηση, τόνισε ότι «έως τώρα η έρευνα είναι ο φτωχός συγγενής του χαρτοφυλακίου. Ελπίζουμε μ’ αυτά που έχουμε σχεδιάσει να πάψει».

Μετά τη λήξη της παράδοσης ήλθε στο υπουργείο και ο κ. Μπαλτάς, που είχε συνεργασία με δύο συνεργάτες του σε γραφείο διπλανό του υπουργικού, την ίδια στιγμή που ο κ. Φίλης ενημερωνόταν για τα υπουργικά θέματα. Τέλος, ο κ. Πελεγρίνης ήταν ο μόνος εκ των τριών ανδρών της νέας ηγεσίας που φορούσε γραβάτα και στον λόγο του ήταν λιτός: «Να παραγάγουμε έργο και μετά να μιλήσουμε». Πάντως δήλωσε στην «Κ» ότι δεν θα αμελήσει τις θεατρικές του ενασχολήσεις – όπως είπε: «Εγώ από το σανίδι δεν κατεβαίνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή