«Εισβολέας» και μικροεντάσεις στη Βουλή

«Εισβολέας» και μικροεντάσεις στη Βουλή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυναικεία φωνή, από τα θεωρεία της Ολομέλειας, με τη φράση «Ο ελληνικός λαός ψήφισε “Οχι”, κ. Τσίπρα» διέκοψε επ’ ολίγον την ομιλία του πρωθυπουργού, προκαλώντας αιφνιδιασμό στον ομιλητή και στο σύνολο των βουλευτών και θέτοντας σε συναγερμό τη φρουρά της Βουλής. Στελέχη της παρενέβησαν άμεσα, απομακρύνοντας την επισκέπτρια που είχε παραβιάσει τον Κανονισμό, με εκείνη να επιχειρεί νέα «παράσταση», ανοίγοντας μια λευκή μπλούζα με γραμμένο πάνω της σύνθημα – κάτι σχετικό με τη δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, είπε ότι «η Βουλή είναι το λίκνο της Δημοκρατίας» και συνέχισε την ομιλία του. Οι διακοπές που ακολούθησαν είχαν «παραδοσιακό» χαρακτήρα: προέρχονταν από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εξ αφορμής των όσων εκείνος έλεγε.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, δεν καταγράφηκαν ακρότητες από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη την Πέμπτη. Οι όποιες εντάσεις περιορίστηκαν σε σύντομες φραστικές αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και τη Ν.Δ. και τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» από την άλλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορμή αποτέλεσε το ζήτημα με τα υπουργικά «πόθεν έσχες».

«Είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ», είπε κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συμραλένιος, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις «γαλάζιων» και «πρασίνων», τις οποίες έσπευσε να κατευνάσει όσο πιο γρήγορα γινόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς. Εως τη στιγμή της εκτόνωσης της έντασης, είχαν προλάβει ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι) να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η εκατομμυριούχος Αριστερά», ο Ανδρ. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) να παρατηρήσει με καυστική διάθεση πως «δεν μπορεί η κρίση να χτύπησε όλη την Ελλάδα και να εξαίρεσε μόνο κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και ο Ι. Βρούτσης να σχολιάσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είστε αθώες περιστερές».

Οι τόνοι στην αίθουσα της Ολομέλειας ανέβηκαν ψηλά χθες το απόγευμα, τη στιγμή που οι Ευ. Βενιζέλος και Ευκλ. Τσακαλώτος διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με επίκεντρο το ζήτημα του χρέους. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι όσα είχε προβλέψει δυστυχώς επαληθεύονται σήμερα.

Οπως ήταν φυσικό, αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών: «Περιμένω να πείτε κάτι που προβλέψατε και δεν έγινε, για να το βάλω στην αυτοβιογραφία μου».

«Μην κάνετε σ’ εμένα συστάσεις ύφους», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν σχολίασα το ύφος σας, απλά ζήτησα να πείτε κάτι για να το βάλω στην αυτοβιογραφία μου», επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος.

«Μέχρι τώρα, πάντως, ασχολείστε μόνο με τη δική μου βιογραφία», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή