ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΕ

katatethike-sti-voyli-to-nomoschedio-gia-ton-odie-2106756

Αύριο Τετάρτη αποφασίστηκε να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Η σύμβαση έχει διάρκεια 20 ετών και, όπως αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από αυτήν προβλέπονται έσοδα ύψους 40,5 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο τη διετία 2015-2016. Εξ αυτών προβλέπεται πως το 20% θα καταβληθεί κατά την ημερομηνία υπογραφής, το 30% κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος, δηλαδή σε λίγες ημέρες, και το υπόλοιπο 50% «κατά την πρώτη επέτειο από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος» – δηλαδή τον Οκτώβριο του 2016. Οπως ορίζεται σχετικά στο σχέδιο νόμου, ημέρα έναρξης της ισχύος είναι η ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το σχέδιο νόμου συζητείται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Προθεσμία

Η κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Η προθεσμία εκπνέει 24 Οκτωβρίου, δηλαδή έξι μήνες από την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του ΟΠΑΠ. Σημειώνεται ότι μετά τις 24 Οκτωβρίου ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση για τον ίδιο. Η προκαταβολή μάλιστα, ύψους 8 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ στον οργανισμό. Eτσι εξηγείται η πρεμούρα της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και την ψήφισή του μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες.

Ο ΟΠΑΠ

Πάντως ο ΟΠΑΠ, παρά τις ολιγωρίες της προηγούμενης Βουλής, δεν έχει σκοπό ν’ αποχωρήσει. Αντίθετα φαίνεται να στελεχώνει τη θυγατρική του εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε. με άτομα από το εξωτερικό, που θα αναλάβουν κρίσιμες διαδικασίες και κυρίως τη διεξαγωγή των Ιπποδρομιών. Εκτιμάται δε ότι, αν όλα πάνε καλά, τότε πολύ σύντομα ο ΟΠΑΠ προτίθεται να μετατρέψει τις Ελληνικές Iπποδρομίες σε ξεχωριστό γεγονός, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά, αλλά για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι πρώτη που φέρει τη υπογραφή της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και άργησε πολλούς μήνες, εν τούτοις είναι η πρώτη Σύμβαση Παραχώρησης δημόσιου περιουσιακού στοιχείου από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε έναν ιδιώτη. Και η παραχώρηση θα είχε τεθεί πολύ νωρίτερα σε ισχύ, αν απουσίαζε η εμμονική άρνηση της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να φέρει τη Σύμβαση Παραχώρησης στη Βουλή από τις 30 Ιουνίου. Τότε κατατέθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή το σχέδιο κύρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος και η έναρξη εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ.