Αδικαιολογήτως απούσα η κυβέρνηση από την Βουλή

Αδικαιολογήτως απούσα η κυβέρνηση από την Βουλή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις χειρότερες των εντυπώσεων προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς πλην ενός υφυπουργού, ουδέν κυβερνητικό στέλεχος έδωσε το «παρών» στην πρώτη, μετά τις εκλογές, διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου: Από τις προγραμματισμένες έντεκα ερωτήσεις βουλευτών, μόνο μία απαντήθηκε.

Επρόκειτο για ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών από παλαιότερη πυρκαγιά στον Δήμο Μοναμβασίας, την οποία προσήλθε να απαντήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. Οπως καταγγέλθηκε μάλιστα από μία εκ των βουλευτών που είχαν καταθέσει ερώτηση, την κα Ευη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), η γνωστοποίηση της ματαίωσης της συζήτησης από τον υπουργό (Εργασίας) στον οποίο είχε απευθύνει ερώτηση, έγινε μόλις ελάχιστα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης.

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση και είναι επιεικώς απαράδεκτο να ενημερώνεστε την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο προεδρεύων της συντομότατης συνεδρίασης Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Λαμπρούλης.

Από τη σημερινή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, συγκεκριμένα, απουσίαζαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων –που είχαν δεχθεί ερωτήσεις- Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και Παιδείας. Μεταξύ των θεμάτων προς απάντηση ήταν η επ[ιβολή ΦΠΑ 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δομές ειδικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά το γεγονός αυτό δεν αποτελεί σημαντική αιτία ματαίωσης της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας: Η συνεδρίαση του κορυφαίου κυβερνητικού Οργάνου γίνεται στο μέγαρο της Βουλής, και συνεπώς η ολιγόλεπτη παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν ήταν απαγορευτική. Εκτός αυτού, τα Υπουργεία θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν και από τους υφυπουργούς ή τους αναπληρωτές υπουργούς, που –ως γνωστόν- είναι πολλοί στο πολυπρόσωπο κυβερνητικό σχήμα.

Η κα Χριστοφιλοπούλου, στην υψηλών τόνων διαμαρτυρία της υποστήριξε ότι κατά το παρελθόν, οι υπουργοί έφευγαν επ’ολίγον από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, και υπό αυτό το πρίσμα χαρακτήρισε «αίσχος και ντροπή» το να μην απαντούν τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης και μάλιστα για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό – επί του οποίου εκείνη είχε καταθέσει ερώτηση. «Τελευταία στιγμή ακυρώνετε συζήτηση ερωτήσεων. Τί θέλετε να κρύψετελέγχου;», πρόσθεσε η ερωτώσα βουλευτής.

Το ζήτημα της, πολλές φορές, μαζικής απουσίας υπουργών από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, φυσικά, δεν είναι ούτε καινούριο ούτε σπάνιο φαινόμενο. Ανέκαθεν υπήρχαν διαμαρτυρίες από μέλη του Κοινοβουλίου και πάντα οι εκάστοτε προεδρεύοντες το κατήγγειλαν, σημειώνοντας ότι το θέμα θα απασχολούσε –κάθε φορά- την Διάσκεψη των Προέδρων και πως θα γίνονται παραστάσεις διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για το θέμα αυτό, σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στάση τους υποδηλώνουν, ότι δε θεωρούν απαραίτητη την ενημέρωση του Κοινοβουλίου και δι αυτού των πολιτών –για τις πολιτικές της Κυβέρνησης- σε μείζονα και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από την απαξίωση του ρόλου του Κοινοβουλίου που συνεπάγεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά των Υπουργών, δημιουργούνται ταυτόχρονα και ερωτηματικά, για το εάν τελικά η Κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο  και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ή εάν απλώς προσπαθεί να παραπλανήσει για μια ακόμη φορά την κοινωνία με ευχολόγια και παραμύθια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή