Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις θιγόμενων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων είναι το νέο μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, μέτωπο το οποίο έρχεται να προστεθεί στην αμετακίνητη θέση εταίρων και δανειστών για απόλυτη τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά και στους ενδοκυβερνητικούς χειρισμούς, που αντί να επιλύουν προβλήματα, γεννούν απαιτητικής διαχείρισης κρίσεις. Η κυβερνητική ηγεσία αντιλαμβάνεται, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και για άλλη μια φορά προβάλει απειλητικό το φάσμα της δυσκολίας στην καταβολή επιδομάτων, μισθοδοσίας και συντάξεων, ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η σταθερή επιμονή των εταίρων για πλήρη κάλυψη των προαπαιτούμενων. Την ίδια στιγμή, μέρα με την ημέρα συνειδητοποιεί ότι η υπόσχεση προς τους πολίτες για υλοποίηση της συμφωνίας με πολιτικές που θα διακρίνονται από κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι εύκολο να τηρηθεί.

Προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δρομολογεί, όπως είχε προαναγγελθεί, δύο νομοσχέδια: αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, να δηλώνει ότι θα ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, ώστε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να αρχίσει τη Δευτέρα και το νομοσχέδιο με διορθώσεις και προσθήκη μέτρων που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση και δεν είχαν περιληφθεί στο πρώτο πολυνομοσχέδιο. Βεβαίως, σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας, που συναρτώνται άμεσα με αυτό.

Η απόσταση με τους εταίρους παραμένει μεγάλη και δείχνει δύσκολο να γεφυρωθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνει προς όλους τους ξένους συνομιλητές του, με τελευταίο χθες τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος και συναρτά αυτή την πολιτική σταθερότητα με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παραπέμποντας στις αντιδράσεις που θα προκληθούν εάν επικρατήσουν οι απόψεις των δανειστών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ολα αυτά τη στιγμή που τα μέτωπα αντίδρασης στα προωθούμενα μέτρα πολλαπλασιάζονται: στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών προστίθενται οι αγρότες, ενώ η ΠΟΕ – ΟΤΑ έδωσε χθες πρόγευση των αντιδράσεων για το ασφαλιστικό.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση καλείται να ξεμπερδέψει το κουβάρι που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε, αναφορικά με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς από την πρώτη στιγμή στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν επισημάνει την δυσκολία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, αλλά οι σχετικές επισημάνσεις δεν εισακούσθηκαν. Πλέον, είναι κοινή παραδοχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι το θέμα δεν είναι απλό, ενώ οποιαδήποτε πρόταση ισοδύναμου έχει έως τώρα δημοσιοποιηθεί, ξεσηκώνει νέες αντιδράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή