Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καλεί Πανούση και Ρουμπάτη

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καλεί Πανούση και Ρουμπάτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότατη πολιτική πίεση για την υπόθεση των καταγγελιών Πανούση δέχονται πλέον από χθες και εντός Βουλής ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπολίτευση αλλά και τον εκπρόσωπο του μικρού κυβερνητικού εταίρου Ν. Νικολόπουλο, όχι μόνο να ζητούν την άμεση προσέλευση του πρώην υπουργού και του αρχηγού της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών για «ακρόαση», αλλά και να καθιστούν σαφές ότι θεωρούν αναγκαία την τοποθέτηση του ιδίου του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η αρχή έγινε το πρωί, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, με τους κ. Ι. Τραγάκη (Ν.Δ.) και Ευ. Βενιζέλο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) να ζητούν την άμεση κλήση των κ. Πανούση και Ι. Ρουμπάτη, ώστε να ενημερωθεί θεσμικά το Κοινοβούλιο για το περιεχόμενο των σοβαρών καταγγελιών. Η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι με την υπόθεση ασχολείται η Δικαιοσύνη, ανέφερε πως αποδέχεται το αίτημα των δύο βουλευτών και απλώς παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να αποφασιστεί ο χρόνος κλήσης των δύο προαναφερόμενων προσώπων. Σημειώνοντας, πάντως, πως πρέπει να γίνει «οργανωμένη συζήτηση», φάνηκε, όπως σχολιάστηκε, πως έχει την πρόθεση να καθυστερήσει η κλήση των κ. Πανούση και Ρουμπάτη. «Να το κάνουμε αμέσως», σημείωσε σε παρέμβασή του ο βουλευτής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, καταδεικνύοντας ότι σχηματίζεται πλειοψηφία, όχι μόνο για την κλήση των δύο, αλλά και για το να γίνει άμεσα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω επιτροπή συγκαλείται σήμερα για να εκφράσει γνώμη για τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., στον απόηχο των επισημάνσεων Πανούση ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι, ενόψει της λεγόμενης «Ωρας του πρωθυπουργού», που παραδοσιακά γίνεται κάθε Παρασκευή, επίκαιρες ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, καθώς και ο κ. Νικολόπουλος.

Για ενδείξεις που αφορούν τη δράση παρακρατικών μηχανισμών στο πλευρό συγκεκριμένων υπουργών κάνει λόγο στην ερώτησή του ο κ. Θεοδωράκης. «Οταν ο συστημικός πυρήνας, στον οποίο αντικατοπτρίζεται η γονιμοποίηση και η περίθαλψη των εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, εκπορεύεται από το πολιτικό σύστημα, αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Οι σημαντικές καταγγελίες του πρώην υπουργού «εκπέμπουν δυσοσμία κατά του πολιτικού κόσμου» και απέναντί τους «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να τις αφήνουν να πλανώνται στον αέρα», σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Πάντως, και μετά την αντίδραση του Μαξίμου ότι ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει όσα καταγγέλλει, ήταν σαφής η διάθεση υπουργών της κυβέρνησης, κατά την προσέλευσή τους στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν το θέμα. Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, σε ερώτηση κατά πόσο έχουν βάση οι καταγγελίες Πανούση, απάντησε ότι «γράφει ένα μυθιστόρημα και έχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δήλωσε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι θεωρεί «τον χειρισμό μη σοβαρό» και ότι «μου κάνει εντύπωση η συγκυρία». Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, τέλος, Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «όταν έχει φύγει κάποιος από υπουργός, δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες αυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή