Εκτακτη σύγκληση επιτροπής με Τουρκία

Εκτακτη σύγκληση επιτροπής με Τουρκία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκτακτη σύγκληση της μόνιμης διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να διαπιστωθεί τι γίνεται με τις ροές προσφύγων προς την Ελλάδα, προτίθεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα, όπως ο ίδιος ανέφερε χθες από τη Βουλή, καταγράφοντας τη θέση του ότι η γείτων δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία – αναγκαία εγώ λέω. Αναμένουμε όμως να δούμε και τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας. Διότι υποτίθεται ότι αυτή η συμφωνία έγινε για να μειωθούν οι ροές. Μέχρι σήμερα αυτό δεν το έχουμε διαπιστώσει. Μακάρι να κάνω λάθος. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εχουμε συγκροτήσει και μια μόνιμη διυπουργική επιτροπή οι δύο χώρες και θα ζητήσω το επόμενο διάστημα να γίνει έκτακτη σύγκλησή της για να διαπιστώσουμε από κοινού με την τουρκική πλευρά τι γίνεται με τις ροές», είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Οι φράχτες στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, μιλώντας με επικριτικό τρόπο για την απόφαση των Σκοπίων να στήσουν φράχτες στα σύνορα, αλλά και την επιλογή λίγων ώς τώρα κρατών της Ευρώπης να δεχθούν πρόσφυγες, τόνισε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος «αν συνεχιστούν αυτές οι ροές, να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη. Ε, λοιπόν, η χώρα δεν πρέπει και δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη», είπε. Με αφορμή δε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση (χθες από τον κ. Λεβέντη αρχικώς και από πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αργότερα, με την ευκαιρία συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα «στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάνει παραπάνω απ’ αυτό που της αναλογεί», για να συμπληρώσει: «Ελπίζουμε και η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αναφερόμενος σε ζητήματα της επικαιρότητας, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

α) Για την κατάσταση στο Τάε Κβον Ντο: «Πράγματι, υπάρχει μια συσσώρευση μεταναστών στο Τάε Κβον Ντο. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα είναι να δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα από τον ντόρο, από την προσπάθεια να δημιουργήσουμε και να μεγεθύνουμε κάποια μικροπροβλήματα που μπορεί να υπάρχουν εκεί».

β) Για την Ειδομένη: «Αποδείξαμε ότι ακόμα και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις δύσκολες της Αστυνομίας χωρίς να “ανοίγει μύτη” και χωρίς η χώρα μας να είναι εκτεθειμένη διεθνώς, όπως είναι άλλες χώρες με τις σκηνές που έχουμε δει στα σύνορα της Ουγγαρίας και άλλων χωρών – δεν θέλω να αναφέρω τώρα».

Η κοινοβουλευτική διαδικασία και συζήτηση χθες στιγματίστηκε από τις υβριστικές επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά πάντων, ουρλιάζοντας από το βήμα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή