Χαμένοι στην ασάφεια Τσακαλώτος – Σταθάκης για τα μικρά δάνεια

Χαμένοι στην ασάφεια Τσακαλώτος – Σταθάκης για τα μικρά δάνεια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι και ποιοί εκ των «μικρών» δανειοληπτών, με καταναλωτικά δάνεια που ελήφθησαν με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να προστατεύονται από το μέτρο της μεταβίβασης των οφειλών τους σε εταιρίες «ειδικού σκοπού» και μετά από τις 15 Φεβρουαρίου; Το συγκεκριμένο χρονικό όριο, τίθεται ως γνωστόν από το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που εισήχθη σήμερα προς έγκριση στη Βουλή. «Το νομοθετικό πλαίσιο της μεταβίβασης αυτών των κατηγοριών απαιτήσεων θα καθοριστεί νομοθετικά καταλλήλως», σημειώνεται στο άρθρο 3 παρ.9.

Οπως ήταν φυσικό, η αντιπολίτευση ήγειρε στην δημόσια συζήτηση, και εντός της Ολομέλειας, ζήτημα υποστηρίζοντας ότι –όπως χαρακτηριστικά τονίζεται- θα βρεθούν, αν όχι όλοι,  πολλοί «μικροί» δανειολήπτες στην δικαιοδοσία των funds.

Δεδομένου πως η όποια απόφαση θα προκύψει με την ολοκλήρωση του επικείμενου νέου κύκλου δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, η κυβέρνηση δεν έχει επί του παρόντος να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ή να δεσμευτεί για ο,τιδήποτε.

Το ασαφές των αναφορών των δύο συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη σήμερα στη Βουλή, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Απαντώντας στην κριτική την οποία δέχονται, μίλησαν αμφότεροι, με τον κ. Σταθάκη πάντως στην τοποθέτησή του να χαρακτηρίζεται από έναν τόνο περισσότερης αισιοδοξίας.

Η περιγραφή Τσακαλώτου: «Μπορείτε να μας πείτε ότι εμείς δεν υποστηρίζουμε όσους πρέπει. Και θα δούμε ποιους θα υποστηρίξουμε και τι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα δάνεια τα στεγαστικά, για τα δάνεια των μικρομεσαίων, για τα δάνεια των καταναλωτών. Θα το δούμε αυτό τον Γενάρη. Λέω, λοιπόν, ότι σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε και μπορούμε να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί».

Η περιγραφή Σταθάκη: «Σήμερα συζητάμε μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μπορούμε να παίζουμε, υπονοώντας ότι αυτό το οποίο είναι προς συζήτηση και θα βγει το πλαίσιο, οι κανόνες, το ρυθμιστικό, η προστασία και όλα τα σχετικά, θα αφορά όλες αυτές τις κατηγορίες δανείων, τις οποίες εμείς θέλουμε να προστατέψουμε. Και αυτό είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης προ της 15ης Φεβρουαρίου. Αρα, μην ανησυχείτε, θα έρθει η νομοθεσία και θα συζητήσουμε τότε επί της ουσίας της Κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή