Δύο ισχυρές ενστάσεις από την Αθήνα στην πρόταση της Κομισιον

Δύο ισχυρές ενστάσεις από την Αθήνα στην πρόταση της Κομισιον

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταρχήν θετική διάθεση, αλλά και δύο σημαντικές ενστάσεις προσεγγίζει η Αθήνα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Διπλωματικές πηγές και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατά βάση υπέρ της πρότασης της Κομισιόν. Οπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η δημιουργία αυτού του σώματος θα βοηθήσει τη χώρα μας με την ενίσχυση σε μέσα που εδώ και καιρό ζητεί, αλλά και με συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ωστόσο, από την Αθήνα εντοπίζονται δύο προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία εκφράζονται ισχυρές ενστάσεις. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού ακόμη και χωρίς να υπάρχει σχετικό αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος και χωρίς τη συγκατάθεσή του. «Σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνει δράση επί του εδάφους ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ή όπου αυτό το κράτος-μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση», αναφέρεται σχετικά στην πρόταση, ενώ έχει ενσωματωθεί πρόβλεψη ότι, για να αποτραπεί μια τέτοια απόφαση, το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος θα πρέπει να συγκεντρώσει ενισχυμένη πλειοψηφία κατά αυτής, δηλαδή ποσοστό ψήφων 75% περίπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το δεύτερο «σκοτεινό» για την Αθήνα σημείο αφορά την πρόταση για «ενισχυμένο ρόλο της υπηρεσίας αναφορικά με τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπου θα μπορεί να συντονίζει επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών με όμορες τρίτες χώρες στο πεδίο της διαχείρισης συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αξιωματικών-συνδέσμων στις τρίτες χώρες ή της πραγματοποίησης κοινών επιχειρήσεων στην επικράτεια της Ενωσης ή στην επικράτεια των τρίτων χωρών». Αν και ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων και των προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί εκεί, η ανησυχία της Αθήνας αφορά, κυρίως, τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι ότι από τις προτάσεις αυτές παραβιάζονται προβλέψεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που άπτονται ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, ανέφεραν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και σε βέτο εάν δεν υπάρξουν ουσιώδεις βελτιώσεις. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι, καθώς σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα στην Ε.Ε. έχουν προβάλει σοβαρές ενστάσεις (ενδεικτικά αναφέρουν την Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα κ.λπ.), θα επέλθουν βελτιώσεις, ώστε να προκύψει συναίνεση στο εν λόγω κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή