Τσίπρας: Οι μετανάστες από Τουρκία δεν έχουν μειωθεί

Τσίπρας: Οι μετανάστες από Τουρκία δεν έχουν μειωθεί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια θέση της Αθήνας ότι το «κλειδί» για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών βρίσκεται στην Αγκυρα, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. και να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση ανάσχεσης των ροών αυτών, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο στη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Τούρκο ομόλογό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισήμανε τη διαπίστωση ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σχετικές συνεννοήσεις με την Τουρκία, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά δεν έχουν μειωθεί, πέραν ορισμένων μικρών διακυμάνσεων που αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, προσέθεσε την ανησυχητική διάσταση ότι πλέον έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των μεταναστών από χώρες που δεν δικαιολογούν την απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι αριθμοί των εν δυνάμει εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών. Για το θέμα αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι με τις χώρες αυτές η Τουρκία έχει καταργήσει το καθεστώς βίζας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο και φθηνό οι μετανάστες να φθάσουν από τις χώρες καταγωγής τους μέχρι τα τουρκικά παράλια.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τουρκία, ενώ επανέλαβε ότι η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Πάντως, ο κ. Νταβούτογλου, στις δηλώσεις του για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εστίασε κυρίως στις διμερείς σχέσεις και όχι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να διαπραγματεύεται σε άλλο επίπεδο. Ετσι, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη, εντός του πρώτου 15ημέρου του Φεβρουαρίου, ενώ ανακοίνωσε και τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, έφθασε στις Βρυξέλλες φροντίζοντας να απευθύνει, μέσω δηλώσεών του στους Financial Times, δραματική έκκληση προς τους εταίρους ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε "μαύρο κουτί" για τους μετανάστες», θέτοντας με αυτό τον τρόπο δημοσίως τις κρίσιμες διαστάσεις που λαμβάνει για τη χώρα μας η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Παράλληλα, φρόντισε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τα σχέδια μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, που θα μπορεί να επεμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση των εμπλεκόμενων εθνικών κυβερνήσεων στη φύλαξη των συνόρων. «Πρέπει να σώσουμε ανθρώπους που είναι σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Αν θέλουν να κουβαλήσουμε τα πτώματά τους, πρέπει να μας το πουν», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή