Το νέο έτος έφερε πίσω τη «Βουλή που ξέραμε»

Το νέο έτος έφερε πίσω τη «Βουλή που ξέραμε»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο δύο φράσεων με έντονο συμβολισμό που ειπώθηκαν από θεσμικούς παράγοντες, αλλά και στη σκιά σοβαρών αναταράξεων που διήρκεσαν αρκετούς μήνες, το κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη άνοιξε -για το νέο έτος- τυπικά και επισήμως τις εργασίες του.

Η μία φράση ανήκε στον νέο πρόεδρο Ν. Βούτση, ότι η Βουλή θα επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας. Η δεύτερη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Βούτση την Πρωτοχρονιά ακούστηκε να λέει: «Μπράβο, ξανάφτιαξες τη Βουλή που ξέραμε». Ως προς την περίοδο των αναταράξεων; Δεν είναι άλλη από τους επτά μήνες που η εθνική αντιπροσωπεία λειτουργούσε υπό την προεδρία της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η «κανονικότητα» όπως την ξέραμε, έκανε ήδη την εμφάνισή της την Πέμπτη. Ωστόσο, μόνον δύο από τις προγραμματισθείσες δέκα ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντήθηκαν, καθώς πολλοί υπουργοί απουσίαζαν. «Βεβαίως, δεν θα πω ότι ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς. Ας θεωρήσουμε ότι είναι ακόμα το εορταστικό δεκαπενθήμερο και ότι από Δευτέρα θα είναι όλα καλύτερα» σχολίασε καυστικά ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Νικήτας Κακλαμάνης.

Τουλάχιστον, στη νέα τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, δεν επαναλαμβάνονται τα προβλήματα σοβαρής δυσλειτουργικότητας που καταγράφηκαν -εν μέσω τέτοιων έκτακτων συνθηκών- κατά την «πρώτη φορά Αριστερά». Ως προς το νομοθετικό έργο, δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις της Ολομέλειας με έναρξη μετά τα μεσάνυχτα – κάτι το οποίο προκαλούσε με την τακτική της η τέως πρόεδρος. Ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν εξαναγκάζονται σε εξοντωτικές τυπικότητες οι βουλευτές και οι προεδρεύοντες των συνεδριάσεων.

Ομως, και πέραν αυτών: Οι Επιτροπές της Βουλής φαίνεται να διαδραματίζουν τον κλασικό τους ρόλο και να μη μετατρέπονται είτε σε βήμα πραγματοποίησης πολιτικών παρεμβάσεων του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα (όπως συνέβαινε, επί παραδείγματι, επί προεδρίας Κωνταντοπούλου με τη Διάσκεψη των Προέδρων), είτε σε αυτόνομα κέντρα χάραξης πολιτικής, παραλλήλως προς την κυβέρνηση (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε, ως γνωστόν, η Επιτροπή για το Χρέος). Ούτε η Επιτροπή Θεσμών, όπως κατέδειξε και η τελευταία συνεδρίαση στην οποία προσήλθε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετατράπηκε σε χώρο που ο προσκληθείς κ. Ι. Στουρνάρας θα αντιμετωπιζόταν ως κατηγορούμενος, όπως εμφανέστατα επιδίωκε να πράξει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Κατά τα λοιπά: ζητήματα τα οποία αφορούσαν εργασιακές σχέσεις δεκάδων εργαζομένων τα οποία παρέμεναν «παγωμένα» επιλύθηκαν, δίδοντας τέλος σε μια πολύμηνη διαλυτική της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής αβεβαιότητα, ενώ και στο πιο απλό, στις συνεντεύξεις Τύπου δηλαδή, η κανονικότητα επέστρεψε με τα πρώτα σημάδια να δείχνουν ότι επέστρεψε και ο σεβασμός στους λειτουργούς του Τύπου και στους υπαλλήλους της Βουλής: Ο κ. Βούτσης ούτε επιτέθηκε ούτε λοιδόρησε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή