Στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και να εγκλωβιστούν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες, αναφέρθηκε χθες από του βήματος της Βουλής ο κ. Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και σειρά άλλων στοιχείων –όπως για το οικονομικό κόστος, τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καταγραφόμενες καθυστερήσεις, αλλά και την παράξενη δράση μη πιστοποιημένων ΜΚΟ– που καταδεικνύουν το εξαιρετικά κρίσιμο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας, με επίκεντρο τη διόγκωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
«Υπάρχει πρόβλημα να φύγουμε από τη Σέγκεν; Με αυτήν τη λέξη και με αυτήν την πρόταση, όχι. Νομικά δεν γίνεται», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να συνεχίσει: «Εννοούμε να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα; Εμείς με τη μόνη χώρα μη Σέγκεν που συνορεύουμε είναι τα Σκόπια. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Γι’ αυτόν τον κίνδυνο η κυβέρνησή μας προετοιμάζεται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτησή σας. Ο άλλος τρόπος είναι να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν την κρίση, η οποία όμως, με βάση διεθνείς μελέτες και όχι με βάση έναν βολονταρισμό δικό μου, θα είναι διαχειρίσιμη. Δηλαδή θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που δεν θα έχουν προλάβει να περάσουν τα σύνορα και θα είμαστε σε θέση να τους διαχειριστούμε».
Αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις: «Τα έξοδα εμείς τα υπολογίζουμε πιο πολλά απ’ ό,τι ο κ. Στουρνάρας (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας είχε αναφερθεί σε ποσό ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ). Νομίζουμε ότι ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Τα λεφτά τα οποία έχουμε πάρει, αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη –όχι με δική μας ευθύνη–, φτάνουν, για παράδειγμα, για να χτιστούν τα hotspots και τα relocation camps και να λειτουργήσουν έξι-επτά μήνες».
Ο κ. Μουζάλας στη συνέχεια και αφού αποδέχθηκε πως υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες ως προς την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, με αφορμή ερώτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη (Ν.Δ.) είπε ότι «για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε αυτόν πανικό, το ξάφνιασμα, να έρθει όποιος θέλει, να ισχυριστεί ό,τι θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Κάνουμε», πρόσθεσε, «μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου σε αυτήν την κατάσταση. Είναι δύσκολο να επανακτήσεις κάτι που χάθηκε μέσα σε αυτόν τον πανικό. Ξέρω τι μπορεί να υπάρχει από πίσω και πού μπορεί να είναι το επικίνδυνο». Για να συμπληρώσει πως εφαρμόζεται πειραματικά ένα σχέδιο στη Μυτιλήνη, ώστε έως τις 15 Μαρτίου να καταγραφούν όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται, με επίκεντρο τους πρόσφυγες.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Μουζάλα, αυτήν τη φορά με αφορμή ερώτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα μη πιστοποιημένων ΜΚΟ στο Αιγαίο. «Για ένα χρονικό διάστημα υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε αυτόν πανικό, το ξάφνιασμα, να έρθει όποιος θέλει, να ισχυριστεί ό,τι θέλει και να κάνει ό,τι θέλει», είπε. «Κάνουμε πολύ σοβαρή προσπάθεια επανάκτησης του ελέγχου σε αυτήν την κατάσταση», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.