Πολυεπίπεδη σύγκρουση στη Βουλή

Πολυεπίπεδη σύγκρουση στη Βουλή

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στους αθηναϊκούς δρόμους και, κυρίως, την πλατεία Συντάγματος όπου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν χθες εντός Κοινοβουλίου τις μετωπικές αντιπαραθέσεις τους τόσο για το αγροτικό, όσο και για όλες τις σημαντικές εξελίξεις της συγκυρίας, σε όλα τα επίπεδα: αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών, ασφαλιστικό, διαπραγματεύσεις με δανειστές, προσφυγικό και εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Το κλίμα στις συζητήσεις είναι διαρκώς ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο, ενώ δεν απουσιάζουν συχνά και οι προσωπικού χαρακτήρα οξύτατες φραστικές συγκρούσεις.

Το κλίμα αυτό ήταν ιδιαιτέρως εμφανές χθες όχι μόνο κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, αντικείμενο των οποίων ήταν η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», αλλά και στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου ψηφίστηκε τελικώς και η τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ συζητήθηκε και επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Κατή τη διαδικασία αυτή του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αξιοσημείωτες μεταξύ άλλων ήταν οι παρεμβάσεις τόσο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, όσο και της προέδρου της Δημ. Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, σε συνέχεια των τελευταίων θέσεων που εξέφρασε ο κ. Πόουλ Τόμσεν. Ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ζήτησε να τοποθετηθεί ευθέως εάν τάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης ή του ΔΝΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά είπε με έμφαση: «Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στις παράλογες απαιτήσεις και τις εμμονές του ΔΝΤ. Αυτές επαναλήφθηκαν δυστυχώς και με τις χθεσινές αναφορές του κ. Τόμσεν. Επισημαίνω όμως ότι ο κ. Τόμσεν φέρει προσωπικά σοβαρή ευθύνη για τον σχεδιασμό και τα λάθη του προγράμματος και τις αρνητικές συνέπειες που με την υπερβολική ύφεση αυτό επέφερε στην ελληνική κοινωνία. Θα συμφωνούσα λοιπόν στην ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, αλλά το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις τιμωρητικές λογικές προς τους πολίτες, που μόνο πρόσθετα αδιέξοδα δημιουργούν. Και αυτό αφορά και τα ζητήματα της αξιολόγησης του προγράμματος που σήμερα εξελίσσεται».

Τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και στελέχη από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν εκ νέου με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς και την πολιτική της στο αγροτικό ζήτημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην ύπαιθρο, σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του προγράμματος που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, για να προσθέσει: «Κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας, τέλος, είναι ο προγραμματισμός για την ερχόμενη εβδομάδα (το πρωί της Τετάρτης) ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, με θέμα την ενημέρωση των μελών της από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο «για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και για τη συμμετοχή-εμπλοκή του ΝΑΤΟ επί αυτών».

Αποστάσεις Χρυσόγονου

Νομικά μετέωρος είναι ο νόμος περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών και έχει προφανή σημασία ότι στην άποψη αυτή προσεχώρησε από χθες και ο συνταγματολόγος κ. Κ. Χρυσόγονος, που είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσόγονος (Action 24), «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το ΣτΕ να αναστείλει μια απόφαση διακοπής της λειτουργίας ενός υφισταμένου τηλεοπτικού σταθμού, αν αμφισβητηθεί το κύρος της», ενώ υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν επιχειρήθηκε το 1993 το κλείσιμο του ΣΚΑΪ.

Κατόπιν τούτου, είναι απορίας άξιον ότι η κυβέρνηση προφανώς δεν είχε συμβουλευτεί τον ευρωβουλευτή της, καθώς ο κ. Χρυσόγονος έθεσε επιπλέον και ζήτημα συνταγματικότητας της προχθεσινής τροπολογίας. «Κατά το Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση, άρα ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτή διασφαλίζεται με τον έναν ή τον άλλον αριθμό καναλιών», είπε, ενώ επικαλέστηκε και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι αμφιβάλλει «αν κάθε κράτος-μέλος μπορεί να περιορίσει τον πλουραλισμό».

Επομένως, κατέληξε, «υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή