Πολιτική διαπραγμάτευση από Τσίπρα

Πολιτική διαπραγμάτευση από Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδραση από το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων από ευρύ φάσμα της κοινωνίας στις προτεινόμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όσο και στην πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπου οι απαιτήσεις για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα είναι επίμονες, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας, εκ νέου, πολιτική διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή ηγεσία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου τη συνδρομή πρόκειται να ζητήσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.

Παράλληλα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η Αθήνα διερεύνησε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση για την οικονομία, με τη συμμετοχή, πέραν του κ. Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του κ. Γιούνκερ και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία, τελικά, δεν συμφωνήθηκε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες διαφορές στην αντιμετώπιση του ελληνικού προγράμματος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ και θα επιχειρηθεί αυτές οι διαφορές να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Παράλληλα, αν και επισήμως δεν τίθεται συσχετισμός ανάμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος και στην προσφυγική κρίση, εμμέσως επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση τη στιγμή που η χώρα δίνει τη μάχη και σε άλλο μέτωπο. Σε κάθε περίπτωση, η προσδοκία της Αθήνας να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών εντός της τρέχουσας εβδομάδας διαψεύδονται.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στο ασφαλιστικό, με αιχμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους υπέρβασης του αδιεξόδου.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εις βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχονται σφοδρές επικρίσεις στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Το Μαξίμου επανέλαβε και χθες την πρόσκληση για διάλογο προς τους αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα, απευθύνοντας το μήνυμα ότι «χωρίς διάλογο δεν λύνονται τα προβλήματα». Αντιπροσωπεία αγροτών που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε χθες το Μαξίμου και παρέδωσε σε συνεργάτες του πρωθυπουργού κείμενο προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι αιτήματα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό φθάνουν από μπλόκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθένα από τα οποία παρουσιάζει δικές του προτάσεις.

Η εικόνα που φθάνει στην κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πολυδιάσπαση στο αγροτικό κίνημα και εσωτερικές συγκρούσεις. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η αντιπροσωπευτικότητα όλων των επιμέρους ομάδων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία, ούτως ή άλλως, μετατίθεται πλέον για μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται από αύριο μέχρι την Παρασκευή.

Πάντως, δεν λείπουν οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για το θέμα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας αναφέρθηκε (ΣΚΑΪ) σε αγρότες – επιχειρηματίες, ενώ τους επέκρινε για απουσία αιτημάτων. Ο υφυπουργός Υποδομών Π. Σγουρίδης μίλησε (Mega) για κινητοποιήσεις από τους αγρότες «χωρίς να ξέρουν τι ζητούν». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, για να προσθέσει ότι ουδείς τους χαρακτήρισε φοροφυγάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή