Βουλή: Αιφνιδιαστική αλλαγή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα

Βουλή: Αιφνιδιαστική αλλαγή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο περιστατικό προβληματικής λειτουργίας του νομοθετικού έργου, με επίκεντρο και πάλι το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, κατεγράφη σήμερα: το νομοσχέδιο, ως γνωστόν, χωρίς σειρά διατάξεων που είχαν συμπεριληφθεί σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε άλλο σχέδιο νόμου, αλλά και «εμπλουτισμένο» με πολλές υπουργικές τροπολογίες, επρόκειτο να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο Τετάρτη το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί, ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε πως η συζήτηση και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα γίνει το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο. Η Διάσκεψη των Προέδρων, που είναι και θεσμικά το μόνο αρμόδιο όργανο για τον προγραμματισμό του έργου του Κοινοβουλίου, έστω κατόπιν κυβερνητικής εισήγησης, συνεδρίασε μερικές ώρες αργότερα, προκειμένου όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα απλώς να επικυρώσει την κυβερνητική αναγγελία, με τις ψήφους των μελών της – βουλευτών που ανήκουν στην κυβερνώσα πλειοψηφία. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν το γεγονός.

Ως «αιτιολογία» της αιφνιδιαστικής αλλαγής προβάλλεται πως ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει αύριο και μεθαύριο για κρίσιμες συναντήσεις εκτός Ελλάδος και, προφανώς, επιθυμεί να είναι παρών στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεδομένου του πολιτικού και διεθνούς περιβάλλοντος, αναμένεται η συγκεκριμένη διαδικασία να εξελιχθεί σε μια νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Παραλλήλως, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει, πόσες ακόμα τροπολογίες θα κατατεθούν και θα ενσωματωθούν στο επίμαχο νομοθέτημα. Ως σήμερα Τρίτη 16/2, έχουν κατατεθεί 13 υπουργικές τροπολογίες.

Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Δύο ημέρες αργότερα, εισήχθη προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές και έγιναν συνεδριάσεις αμέσως: Στις 16 και 17/12. Η συζήτηση διεκόπη εξαιτίας ενστάσεων και διαφωνιών των Θεσμών ως προς το περιεχόμενο πολλών διατάξεων. Αργότερα τον Δεκέμβρη, εκδόθηκαν δύο ΠΝΠ με αρκετές εξ αυτών των διατάξεων (η κύρωση των δύο ΠΝΠ προωθείται επίσης τώρα στην Ολομέλεια) και η συζήτηση στις Επιτροπές άρχισε ξανά στις 10 Φεβρουαρίου. Ολοκληρώθηκε δε με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Παρασκευή, με στόχο όπως είχε λεχθεί να ψηφισθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή