Δεκάδες τροπολογίες ψηφίστηκαν στη Βουλή

Δεκάδες τροπολογίες ψηφίστηκαν στη Βουλή

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «όχημα» τακτοποίησης διαφόρων θεμάτων μέσω της γνωστής μεθόδου των τροπολογιών, αλλά και σε ευκαιρία για διαξιφισμούς επί σειράς ζητημάτων της επικαιρότητας εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε από τη δικομματική πλειοψηφία.

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης, όπως ανακοίνωσε, έκανε αποδεκτές 25 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 18 ήταν υπουργικές. Πολλές εξ αυτών ήταν εκπρόθεσμες ή και με περιεχόμενο άσχετο με εκείνο του σχεδίου νόμου. Χαρακτηριστική η περίπτωση τροπολογίας που υπέγραφαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σωκράτη Φάμελλο, μέσω της οποίας δηλώθηκε ότι «επιλύονται ερμηνευτικά ζητήματα σχετικά με την απαγόρευση ανανέωσης θητείας μελών ανεξαρτήτων αρχών». Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι η τροπολογία προωθήθηκε έπειτα από διακομματική συνεννόηση.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών που αποδέχθηκε η κυβέρνηση δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ., του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αναφέρονται ενδεικτικά: «Ρύθμιση οφειλών αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης», «Μεταφορά οικοσκευής στρατιωτικών στελεχών από το εξωτερικό», «Μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν», «Συμβασιούχους αορίστου χρόνου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», «Υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, κατόχους αποφοιτηρίου δημοσίου ΙΕΚ», «Συνέχιση λειτουργίας γραφείων δικτύωσης και προώθησης της ισότητας των φύλων κ.ά.», «Αυτοδίκαια παράταση ατομικών συμβάσεων που έχουν λήξει πρόσφατα και αφορούν την ημερήσια και νυχτερινή φύλαξη και την καθαριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης» (αυτή, ανακοινώθηκε ώρες αργότερα πως τελικώς δεν την κάνει αποδεκτή), «Υπερωριακή αποζημίωση σε περιπτώσεις υπερωριακής εργασίας πέραν του πενθημέρου», «Επαναπρόσληψη υπαλλήλων που απολύθηκαν από ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από τη Γ.Γ. Αθλητισμού», καθώς και «Σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου» σε υπηρεσίες καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατεγράφησαν αντιπαραθέσεις έως και για το ζήτημα της πρόσληψης μετακλητών υπαλλήλων, ενώ σε παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς αναφέρθηκε και στην υπόθεση των δημοσιογράφων που είναι κατηγορούμενοι για εκβιασμούς σε βάρος υπαλλήλων ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρηματιών. Ο κ. Παππάς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι εν λόγω «είχαν και πολιτικές φτερούγες κάτω από τις οποίες ζεσταίνονταν στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή